noiembrie 24, 2024
Injectiile cu steroizi pentru diminuarea durerilor articulare

​Ce sunt injectiile cu steroizi?

O injectie cu steroizi include atat un corticosteroid (de exemplu, dexametazona, triamcinolona, etc.), cat si un agent anestezic de amortire (cum ar fi lidocaina). Injectia se face in articulatia dureroasa, in interiorul capsulei articulare.

Injectiile cu corticosteroizi pot reduce inflamatia si pot fi eficiente atunci cand sunt administrate direct in zona dureroasa. In urma injectiei, durerea dispare pentru o perioda de cateva luni de zile, rezultatul fiind chiar mai bun daca pacientul urmeaza si un program de fiziokinetoterapie.

Injectiile cu steroizi pot fi facute in urmatoarele zone:

  • articulatia genunchiului, gleznei sau a soldului;
  • umar, cot sau articulatia mainii;
  • articulatia sacroiliaca si coccis;
  • fatetele articulare ale coloanei vertebrale.

​Cui ii sunt indicate injectiile cu steroizi?

Daca ai dureri cauzate de inflamatia unei articulatii, atunci poti beneficia de o injectie cu steroizi. De obicei, o injectie articulara este recomandata celor care nu raspund la alte tratamente conservatoare, cum ar fi medicamentele antiinflamatorii orale sau kinetoterapia.

Injectiile articulare cu steroizi efectuate folosind ghidaj prin fluoroscopie nu sunt indicate persoanelor care au o injectie, femeilor insarcinate sau persoanelor care au probleme de sangerare. Injectia poate creste usor nivelul zaharului din sange la pacientii cu diabet. De asemenea, poate creste temporar tensiunea arteriala sau presiunea oculara la pacientii cu glaucom. Prin urmare, inainte de efectuarea unui astfel de tratament, trebuie discutate toate aceste aspecte cu medicul specialist.

​Ce efect are o injectie cu steroizi?

Durerea va disparea in 2-7 zile dupa injectie, iar efectul dureaza de la cateva zile la cateva luni, permitandu-ti sa participi la kinetoterapie (ceea ce este foarte indicat pentru orice persoana care are probleme cu articulatiile). Daca injectia a fost utila si ai o reaparitie ulterioara a durerii, procedura poate fi repetata. Daca nu simti nicio usurare a durerii, medicul iti va recomanda, cel mai probabil, alte optiuni de tratament.

​Ce riscuri implica injectiile cu steroizi?

Injectiile articulare cu steroizi sunt considerate un tratament nechirurgical sigur pentru majoritatea pacientilor, avand putine efecte secundare. Riscurile potentiale asocite cu introducerea acului includ sangerare, infectie, reactie alergica, dureri de cap si leziuni ale nervilor (extrem de rare). Corticosteroizii pot provoca anumite efecte secundare precum crestere temporara in greutate, retentie de apa, inrosirea fetei, schimbari de dispozitie, insomnie si niveluri crescute de zahar in sange la diabetici. Aceste efecte dispar de obicei in 7-10 zile. Pacientii care sunt tratati pentru afectiuni cronice (de exemplu, boli de inima, diabet, artrita reumatoida, glaucom, hipertensiune arteriala) sau cei care nu pot intrerupe temporar medicamentele anticoagulante trebuie sa consulte medicul personal pentru o evaluare a riscurilor.

Source

Comunicate de presa