noiembrie 23, 2024
Creştere de 10% în piaţa evaluărilor până în 2024 – Financial Intelligence

Creștere de 10% în piața evaluărilor până în 2024 – Financial Intelligence

Piața evaluărilor în România se așteaptă să înregistreze o creștere de aproximativ 10% până în anul 2024, potrivit estimărilor consultantului financiar Laurențiu Stan. Această creștere se datorează înțelegerii tot mai mari a importanței evaluării afacerilor și a nevoii de cunoaștere a valorii reale a companiilor în care s-au investit bani și timp de-a lungul anilor.

Importanța evaluării afacerilor

Evaluarea afacerilor are un potențial ridicat de creștere, deoarece tot mai mulți antreprenori înțeleg că cunoașterea valorii reale a companiei în care au investit este esențială. Raportul de evaluare nu oferă doar o valoare, ci descrie și factorii care influențează acea valoare estimată și modul în care aceștia pot fi îmbunătățiți pentru a crește valoarea afacerii.

Evaluarea pentru garantarea împrumuturilor

Potrivit lui Laurențiu Stan, evaluarea pentru garantarea împrumuturilor are încă un potențial ridicat în România. Chiar dacă dobânzile sunt ridicate și anumite categorii ale populației întâmpină dificultăți în accesarea unui credit ipotecar, există mulți cumpărători care au nevoie de o evaluare a proprietății achiziționate pentru a obține un credit. În plus, în condițiile în care impozitarea clădirilor se va realiza în baza aceleiași legislații cel puțin până în 2025, evaluatorii autorizați vor avea un rol esențial în determinarea valorilor impozabile declarate de contribuabili primăriilor.

Evaluarea companiilor și interesul pentru listarea la bursă

Laurențiu Stan estimează că în anul 2024 va exista un interes mai ridicat pentru evaluarea companiilor care doresc să se listeze la bursă sau să se retragă de pe piața de capital. Totodată, se preconizează că antreprenorii vor fi interesați să consolideze propriile afaceri prin atragerea de investitori, ca alternativă la finanțarea prin credite bancare.

Provocările din piața evaluărilor

Anul 2023 a adus provocări în domeniul evaluărilor, începutul anului fiind mai dificil comparativ cu alți ani, în special pentru evaluatorii de garanții bancare. Majorarea dobânzilor și înăsprirea condițiilor de creditare au dus automat la reducerea solicitărilor de credite ipotecare și, implicit, a evaluărilor pentru garantare. Cu toate acestea, activitatea de evaluare și-a revenit treptat, iar necesitatea reevaluării unor garanții deținute deja de bănci a contribuit la această revenire.

Impactul modificărilor legislative fiscale

Domeniul evaluărilor este influențat în principal de modificările legislative fiscale, deoarece acestea au impact asupra estimării valorii diferitelor tipuri de active și asupra activității firmelor de evaluare. Orice modificare a impozitelor are impact asupra acestui business, având în vedere că profesia de evaluator autorizat poate fi organizată atât ca PFA, cât și ca microîntreprindere. Începând cu 1 ianuarie 2024, impozitarea microîntreprinderilor se va modifica conform Legii 296/2023, cotele de impozitare fiind de 1% și 3%.

Perspectivele pentru piața evaluărilor

Laurențiu Stan subliniază că fiecare an aduce