noiembrie 23, 2024
BASF realizează din nou o creștere puternică a veniturilor, în ciuda prețurilor în continuă creștere pentru materii prime și energie
  •   Creștere a cifrei de afaceri de 16,3%, până la 23 miliarde euro
  •   Venituri înainte de impozite și dobânzi (EBIT) excluzând cheltuielile excepționale în valoare de 2,3 miliarde euro, la nivelul aceluiași trimestru al anului precedent
  •   Venitul net de 2,1 miliarde euro, în creștere cu 26,3% față de același trimestru al anului anterior
  •   Fluxul de numerar din activitatea de exploatare cu 1,2 miliarde euro sub nivelul celui din același trimestru al anului anterior (T2 2021: 2,5 miliarde euro)
  •   Perspectivele cifrei de afaceri pentru 2022 au crescut la 86 – 89 miliarde euro, iar pentru EBIT excluzând cheltuielile excepționale la 6,8 – 7,2 miliarde euro

București, 28 iulie 2022 – „În ciuda prețurilor ridicate la materii prime și energie, am obținut venituri puternice și în al doilea trimestru”, a declarat dr. Martin Brudermüller, președintele Consiliului Directorilor al BASF SE, prezentând rezultatele pentru al doilea trimestru al anului 2022, împreună cu Directorul financiar Dr. Hans-Ulrich Engel. BASF a publicat, deja, datele preliminare pe 11 iulie.

Grupul BASF a obținut o creștere a cifrei de afaceri cu 3,2 miliarde de euro, comparativ cu același trimestru al anului anterior, până la 23 miliarde de euro. Creșterea de 16,3% s-a datorat, în primul rând, creșterilor semnificative de preț pe care BASF a putut să le introducă în aproape toate segmentele.

La o valoare de 2,3 miliarde de euro, venitul înainte de impozite și dobânzi (EBIT) excluzând cheltuielile excepționale a atins nivelul rezultatelor puternice din același trimestru al anului precedent. Segmentele Soluții Agricole și Nutriție&Îngrijire și-au crescut considerabil veniturile, în timp ce veniturile din segmentul Soluții industriale au crescut ușor. EBIT excluzând cheltuielile excepționale s-a îmbunătățit semnificativ în categoria Altele. În schimb, segmentele Produse chimice și Materiale au generat un EBIT excluzând cheltuielile excepționale considerabil mai mic. De asemenea, în segmentul Tehnologii de suprafață, EBIT excluzând cheltuielile excepționale a scăzut semnificativ.

EBIT a crescut cu 34 de milioane de euro, la valoarea de 2,4 miliarde de euro. Venitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare (EBITDA) excluzând cheltuielile excepționale a crescut cu 76 de milioane de euro, până la 3,3 miliarde de euro, iar EBITDA a crescut cu 197 de milioane de euro, până la 3,4 miliarde de euro în al doilea trimestru al anului 2022.

Evoluția fluxurilor de numerar în al doilea trimestru din 2022

Fluxurile de numerar din activitățile de exploatare s-au ridicat la 1,2 miliarde de euro în al doilea trimestru al anului 2022, înregistrând o scădere de 1,3 miliarde de euro față de același trimestru al anului anterior. Fluxul de numerar disponibil s-a ridicat la 336 de milioane de euro în al doilea trimestru al anului, după 1,8 miliarde de euro în al doilea trimestru din 2021.

Evoluția segmentelor BASF în al doilea trimestru din 2022

Cifra de afaceri din segmentul de Produse chimice a crescut considerabil, cu 27,2%, comparativ cu al doilea trimestru din 2021, ajungând la 4,3 miliarde de euro. Ambele divizii operaționale au contribuit la această evoluție. Creșterea cifrei de afaceri a fost determinată, în primul rând, de prețurile semnificativ mai mari în ambele divizii, în principal ca urmare a transferului prețurilor majorate la materiile prime și energie, pe un fond de cerere puternică și continuă. EBIT excluzând cheltuielile excepționale, în valoare de 853 milioane de euro, a rămas la un nivel ridicat, dar a fost considerabil sub câștigurile excepțional de puternice din același trimestru al anului precedent. Acest lucru s-a datorat, în primul rând, veniturilor considerabil mai mici din divizia Petrochimice, în principal din cauza costurilor fixe mai ridicate ca urmare a creșterii prețurilor la energie și a efectelor valutare.

Segmentul Materiale a avut o creștere considerabilă a cifrei de afaceri, de 29,9% față de același trimestru al anului anterior, până la 4,9 miliarde de euro. Acesta a fost în, primul rând, rezultatul creșterii puternice a cifrei de afaceri din divizia Monomeri. Divizia de Materiale performante a înregistrat, de asemenea, o creștere considerabilă. Performanța pozitivă s-a datorat în principal prețurilor semnificativ mai mari, ca urmare a transferului creșterii prețurilor materiilor prime. La o valoare de 668 milioane euro, EBIT excluzând cheltuielile excepționale a scăzut considerabil comparativ cu al doilea trimestru din 2021. În ambele divizii, marjele mai mari nu au putut compensa creșterea costurilor fixe.

Cifra de afaceri din segmentul Soluții industriale a crescut considerabil comparativ cu al doilea trimestru din 2021, la 2,6 miliarde de euro. Aceasta reprezintă o creștere de 12,1%, determinată în principal de creșterea puternică a vânzărilor din divizia Produse chimice performante. Divizia Dispersii și rășini a înregistrat o ușoară creștere a cifrei de afaceri, datorată, în primul rând, nivelurilor semnificativ mai mari ale prețurilor în toate zonele de afaceri și în toate regiunile. Acest lucru a fost în mare parte rezultatul prețurilor mai mari la materiile prime, energie și mărfuri. La o valoare de 323 milioane euro, EBIT excluzând cheltuielile excepționale a fost ușor peste același trimestru al anului precedent. Acest lucru a reflectat creșterea semnificativă a veniturilor din divizia Produse chimice performante, în primul rând ca urmare a creșterii marjei determinate de preț.

În segmentul Tehnologii de suprafață, cifra de afaceri de 5,4 miliarde euro a fost cu 7,6% mai mică decât în ​​trimestrul similar al anului anterior. Creșterea considerabilă a cifrei de afaceri din divizia Produse de acoperire nu a putut compensa declinul puternic din divizia de Catalizatori. Scăderea cifrei de afaceri de la an la an s-a datorat, în primul rând, volumelor semnificativ mai mici din divizia de Catalizatori. Acesta a fost, în principal, rezultatul cererii mai slabe din partea industriei auto, din cauza ofertei insuficiente de semiconductori și a lockdown-urilor din China. EBIT excluzând cheltuielile excepționale în valoare de 227 milioane euro a scăzut considerabil, de la 289 milioane euro raportate în al doilea trimestru al anului 2021. Acest lucru a fost atribuit scăderii considerabile a EBIT excluzând cheltuielile excepționale a diviziei de Produse de acoperire, în principal din cauza costurilor fixe mai mari.

Comparativ cu al doilea trimestru din 2021, cifra de afaceri a segmentului Nutriție și îngrijire a crescut cu 30,9%, până la 2,1 miliarde de euro. Ambele divizii au contribuit semnificativ. Creșterea cifrei de afaceri a fost determinată de prețuri semnificativ mai mari în toate domeniile de activitate, transferând prețurile crescute pentru materiile prime și energie. Valoarea EBIT excluzând cheltuielile excepționale a segmentului a fost considerabil peste același trimestru al anului anterior și a ajuns la 213 milioane euro. Acest lucru s-a datorat creșterii considerabile a EBIT excluzând cheltuielile excepționale din divizia Produse chimice pentru îngrijire.

Cifra de afaceri de 2,5 miliarde de euro a segmentului Soluții agricole a crescut considerabil comparativ cu trimestrul al doilea din 2021. Această creștere de 25,3% a fost atribuită în principal prețurilor mai mari în toate regiunile și efectelor valutare pozitive, în principal din partea dolarului american. De asemenea, au contribuit și volumele semnificativ mai mari. La o valoare de 223 milioane euro, EBIT excluzând cheltuielile excepționale a fost considerabil peste același trimestru al anului precedent. Acest lucru a fost atribuit în principal evoluției pozitive a vânzărilor, care a compensat costurile mai mari.

Cifra de afaceri a categoriei Altele a crescut considerabil comparativ cu al doilea trimestru din 2021, până la 1,1 miliarde euro. Acest lucru a reflectat, în primul rând, creșterea cifrei de afaceri a comerțului cu mărfuri. La o valoare de minus 168 milioane euro, EBIT excluzând cheltuielile excepționale s-a îmbunătățit considerabil în comparație cu același trimestru din anul precedent.

Previziunile Grupului BASF pentru anul 2022

Evaluarea mediului economic global în 2022 a fost ajustată după cum urmează (ipotezele anterioare din Raportul BASF 2021 între paranteze; ipotezele actuale de creștere sunt rotunjite):

  •  Creșterea produsului intern brut: +2,5% (+3,8%)
  •  Creșterea producției industriale: +3,0% (+3,8%)
  •  Creșterea producției chimice: +2,5% (+3,5%)
  •  Cursul de schimb mediu euro/dolar de 1,07 dolari per euro (1,15 dolari per euro)
  •  Prețul mediu anual al petrolului (Brent) de 110 dolari per baril (75 dolari per baril)

Pentru a doua jumătate a anului, BASF anticipează o încetinire treptată a dezvoltării economice la nivel global, dar mult mai pronunțată în Europa. Aceasta presupune că nu vor exista restricții severe ca urmare a noilor lockdown-uri din China și că deficitul de gaze naturale nu va conduce la opriri de producție în Europa.

Pe baza evoluției foarte pozitive a afacerii din prima jumătate a anului 2022 și a ipotezelor de mai sus, prognoza pentru Grupul BASF pentru anul de afaceri 2022 a fost ajustată după cum urmează (prognoza anterioară din Raportul BASF 2021 între paranteze):

  •  Creșterea cifrei de afaceri între 86 și 89 de miliarde de euro (între 74 și 77 de miliarde de euro)
  •  EBIT excluzând cheltuielile excepționale cuprins între 6,8 și 7,2 miliarde de euro (între 6,6 și 7,2 miliarde euro)
  •  Rentabilitatea capitalului angajat (ROCE) cuprinsă între 10,5% și 11,0% (între 11,4% și 12,6%)
  •  Reducerea emisiilor de CO2 până la 18,4 – 19,4 milioane de tone metrice (între 19,6 și 20,6 milioane de tone metrice)

Evoluțiile actuale, determinate în principal de războiul din Ucraina și de impactul acestuia asupra prețurilor energiei și materiilor prime și a disponibilității acestora, în special în Europa, pot conduce la turbulențe suplimentare și la devieri de la ipotezele prezentate mai sus. În special, riscurile ar putea apărea ca urmare a opririi producției la principalele fabrici europene, ca urmare a restricțiilor suplimentare privind aprovizionarea cu gaze europene din Rusia. În acest caz, pierderea capacităților europene ar putea fi parțial compensată printr-o utilizare mai ridicată a capacității fabricilor plasate în afara Europei. Riscuri suplimentare ar putea apărea din cursul viitor al pandemiei de coronavirus și din noile măsuri luate pentru a limita numărul de infecții. Oportunitățile ar putea apărea din continuarea marjelor ridicate, chiar și în cazul unei încetiniri economice. BASF răspunde încetinirii economice cu măsuri de reducere a costurilor.

Despre BASF

La BASF, creăm chimie pentru un viitor durabil. Combinăm succesul economic cu protecția mediului și responsabilitatea socială. Peste 111.000 de angajați din Grupul BASF contribuie la succesul clienților noștri în aproape toate sectoarele și aproape în fiecare țară din lume. Portofoliul nostru este organizat în șase segmente: produse chimice, materiale, soluții industriale, tehnologii de suprafață, nutriție și îngrijire și soluții agricole. BASF a generat vânzări de 78,6 miliarde de euro în 2021. Acțiunile BASF sunt tranzacționate la bursa din Frankfurt (BAS) și sub formă de certificat de depozit american (BASFY) din SUA. Informații suplimentare la www.basf.com.

Informații suplimentare sunt disponibile la următoarele adrese:

Raport financiar S1: basf.com/halfyearfinancialreport

Comunicat de presă: basf.com/pressrelease

Transmisiune Live, Discurs: basf.com/pcon

Transmisiune Live – Conferință pentru analiști și investitori: basf.com/share/conferencecall

Puteți descărca fotografii și înregistrări la următoarele adrese:

Fotografii: basf.com/pressphotos

Înregistrare TV curentă: tvservice.basf.com/en

 

Declarații cu caracter anticipativ

Acest comunicat de presă conține declarații cu caracter anticipativ. Aceste declarații se bazează pe estimările și pe previziunile actuale ale Consiliului Director și pe informațiile disponibile în prezent. Declarațiile cu caracter anticipativ nu reprezintă garanții ale viitoarelor evoluții și ale rezultatelor prezentate. Acestea depind de o serie de factori; implică diverse riscuri și incertitudini; și se bazează pe ipoteze care se pot dovedi a fi incorecte. BASF nu își asumă obligația de a actualiza declarațiile de previziune din cadrul acestui comunicat de presă și în afara cerințelor legale.

Source

Comunicat de presa