Ce este și cum se creează un ghid chirurgical?

Read Time:2 Minute, 10 Second

Ghidul chirurgical este un instrument indispensabil, în special pentru operațiile chirurgicale complexe. Ghidul chirurgical este o gutieră personalizată rigidă – parțială sau totală, ce se fixează fest pe locul viitoarei intervenții chirurgicale. Utilizarea unui ghid facilitează efectuarea procedurilor chirurgicale complexe, cum ar fi inserarea implanturilor dentare, recoltarea grefelor osoase și plasarea unui mini implant ortodontic cu precizie ridicată.

Cum se creează un ghid chirurgical?

Procesul de fabricare a unui ghid chirurgical nu este simplu, ci necesită calcule precise, așa că o echipă de medici împreună cu un tehnician dentar lucrează împreună. Lucrarea analitică constă în mai multe etape:

 • Computer tomografia pacientului este convertită într-un fișier medical DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine) și încărcată într-un program special – astfel se obține imaginea 3D a oaselor maxilare.
 • În paralel cu acesta, se obține și imaginea reală a arcadelor edentate sau parțial edentate, prin scanarea acestora cu un scanner intraoral. Prin suprapunerea acestor doua imagini in programul special, se va stabili cu exactitate poziția ideală a implanturilor în funcție de osul disponibil și de lucrarea protetică dorită, precum și dimensiunea și înclinarea acestora. În pozițiile unde vor fi inserate implanturile dentare pe ghid se realizează orificii prin care vor trece instrumentele.
 • După planificarea virtuală, tehnicianul trimite șablonul digital finit pentru imprimare 3D, în urma căruia medicul primește un ghid chirurgical precis matematic pentru viitoarea intervenție.

După imprimare, în fiecare gaură a ghidului chirurgical este instalat câte un manșon metalic sau din material plastic.

Operații ce pot fi efectuate cu ajutorul ghidurilor chirurgicale

 • Corectarea cu laser sau clasică a poziției (dimensiunii) gingiilor. Ghidul este necesar pentru a delimita viitoare poziție a marginii gingivale.
 • Recoltarea de blocuri osoase. Cantitatea de țesut osos per prelevare este calculată din datele CT, ceea ce minimizează trauma.
 • Inserarea de implanturi dentare. Ghidul chirurgical oferă o direcție clară pentru introducerea implanturilor și face operația mai atraumatică.
 • Operații în care absența completă a dinților, face dificilă localizarea intraoperatorie a unor repere clare.

Beneficiile folosirii ghidului chirurgical

 • Stabilizarea direcției frezelor;
 • Sunt excluse inexactitățile cauzate de factorul uman;
 • Absența durerii;
 • Accelerarea procesului de lucru;
 • Administrarea unui volum mai mic de anestezic.

Caracteristici și dificultăți ale folosirii ghidurilor chirurgicale

Crearea ghidurilor chirurgicale implică utilizarea competentă a calculelor matematice. Este foarte important ca chirurgul să aibă abilitățile de a planifica un astfel de ghid și de a lucra direct cu el.

Pentru ca operația să fie rapidă și atraumatică, înainte de operație, echipa de specialiști petrece un timp suficient pentru a analiza datele și a crea un șablon în care poziția implantului este calculată în funcție de volumul osos disponibil și de poziția viitoarei lucrări protetice.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %