Ce este sifilisul și cum poți recunoaște simptomele?

Ce este sifilisul și cum poți recunoaște simptomele?

Read Time:3 Minute, 39 Second

Sifilisul este o infecție cu transmitere sexuală (ITS), cauzată de bacteria Treponema pallidum. Această boală a fost cunoscută și temută de secole din cauza complicațiilor grave pe care le poate cauza, dacă nu este tratată la timp. Este important să înțelegi care sunt simptomele și cum să o recunoști, pentru a putea lua măsurile necesare de prevenție și tratament.

Ce este sifilisul?

Sifilisul este o infecție cu transmitere sexuală (ITS) care poate cauza probleme grave de sănătate fără tratament. Infecția se dezvoltă în etape (primară, secundară, latentă și terțiară).

De asemenea, bebelușii pot face sifilis. Sifilisul congenital este boala care apare atunci când sifilisul este transmis copiilor în timpul sarcinii [1].

Simptomele sifilisului

Dacă vrei să afli ce simptome are sifilisul, e important de reținut faptul că fiecare dintre cele patru etape ale sifilisului, amintite anterior, are semne și simptome diferite.

Simptomele sifilisului în stare primară

În timpul primei etape (primare) a sifilisului, este posibil ca pacienții să observe o singură rană sau mai multe răni în diferite zone ale corpului. Leziunea apare în locul în care sifilisul a intrat în corpul. Rănile sunt de obicei (dar nu întotdeauna) ferme, rotunde și nedureroase.  Aceste răni apar de obicei în, pe sau în jurul [1]:

  • penis;
  • vagin;
  • anus;
  • rect;
  • buze sau în gură;

Simptomele sifilisului în etapa secundară

În timpul etapei secundare, este posibil ca pacienții să aibă erupții cutanate și/sau răni în gură, vagin sau anus. Această etapă începe de obicei cu o erupție pe una sau mai multe zone ale corpului. Erupția poate apărea atunci când rana primară se vindecă sau la câteva săptămâni după ce rana s-a vindecat. Erupția cutanată poate apărea în palme. De obicei, erupția nu va prezenta și mâncărime și uneori este atât de slabă încât pacienții nu o pot observa. Alte simptome pot include: febră, glandele limfatice umflate, durere de gât, cădere neregulată a părului, dureri de cap, pierdere în greutate, dureri musculare, oboseală (senzație de oboseală)   [1].

Simptomele din această etapă vor dispărea indiferent dacă pacientul primește sau nu tratament. Fără tratamentul potrivit, infecția se va muta la stadiile latente și, eventual, terțiare ale sifilisului.

Stadiul latent al sifilisului

Stadiul latent al sifilisului este o perioadă în care nu există semne sau simptome vizibile. Fără tratament, pacienții continua să aibă sifilis ani de zile.

Stadiul terțiar al sifilisului

Majoritatea persoanelor cu sifilis netratat nu dezvoltă sifilis terțiar. Cu toate acestea, atunci când se întâmplă, poate afecta multe sisteme diferite de organe. Acestea includ inima și vasele de sânge, creierul și sistemul nervos. Sifilisul terțiar este foarte grav și va apărea la 10-30 de ani după începerea infecției. În sifilisul terțiar, boala va afecta organele interne și poate duce la moarte [1].

De asemenea, merită precizat faptul că, dacă o persoană are sifilis o dată, nu  este protejată în fața pericolului de a dezvolta boala din nou. Chiar și după un tratament de succes, există riscul de a fi din nou infectat [1].

Este important de precizat și faptul că există o legătură între sifilis și HIV. Astfel, în cazul în care un pacient prezintă răni deschise la nivelul pielii, de la o infecție cu transmitere sexuală (ITS), cum ar fi sifilisul, poate permite HIV să pătrundă mai ușor în organism. De asemenea, este posibil ca persoana în cauză să prezinte mai multe riscuri de a face HIV, deoarece aceleași comportamente și circumstanțe care au expus-o riscul de a obține alte ITS o pot expune, de asemenea, un risc mai mare de a face HIV [1].

Prin urmare, sifilisul este o boală cu transmitere sexuală ale cărei simptome specifice depind de stadiul în care se află aceasta. Este important ca relațiile intime să se dezvolte protejat, iar dacă există suspiciuni cu privire la faptul că ai fi putut fi infectat, e recomandabil să renunți la orice contact sexual, până la o discuție cu echipa medicală [2].

Atenție! Acest articol are rol informativ și nu înlocuiește opinia de specialitate. Dacă există simptome, este necesar consultul unui medic, în vederea diagnosticării și identificării tratamentului adecvat. 

Surse:

1. CDC, Syphilis, https://www.cdc.gov/syphilis/about/index.html?CDC_AAref_Val=https://www.cdc.gov/std/syphilis/stdfact-syphilis-detailed.htm, Accesat în data de 2/08.2024;2. 2. Mayoclinic, https://www.mayoclinic.org/diagnosis-treatment/drc-20351762, Accesat în data de 2.08.2024.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %