Descoperă orașul istoric Târgoviște!

Read Time:10 Minute, 33 Second

Cuprins

Istoricul Orașului Târgoviște

Orașul Târgoviște, centrul administrativ al județului Dâmbovița, are o istorie bogată și fascinantă. De la prima atestare documentară în 1396, orașul a cunoscut o serie de transformări și evenimente istorice semnificative. Târgoviște a fost capitala Țării Românești în secolele XV-XVI și a fost locul unde a fost înființată prima tipografie din Țările Române.

Târgoviște a fost un important centru politic și cultural în Evul Mediu românesc. În secolele XIV-XV, orașul a fost locul de rezidență al domnilor Țării Românești, printre care și Vlad Țepeș, cel care a dat numele său orașului. În acest timp, Târgoviște a fost un important centru comercial și cultural, cu relații comerciale și culturale cu orașele europene.

În secolele XVI-XVII, orașul a cunoscut o perioadă de declin, datorită luptelor pentru putere între boierii și domnii Țării Românești. Cu toate acestea, Târgoviște și-a păstrat statutul de centru cultural și religios important, fiind locul unde au fost tipărite primele cărți în limba română.

Despre originea numelui

Numele orașului Târgoviște provine de la cuvântul „târg”, care înseamnă „piață” sau „târg”. Acest nume a fost dat orașului datorită faptului că a fost un important centru comercial în Evul Mediu.

Evoluția orașului de-a lungul timpului

Orașul Târgoviște a cunoscut o serie de transformări și evenimente istorice semnificative de-a lungul timpului. De la prima atestare documentară în 1396, orașul a fost martorul unor evenimente importante, cum ar fi luptele pentru putere între boierii și domnii Țării Românești.

În secolele XV-XVI, orașul a fost capitala Țării Românești și a fost locul unde a fost înființată prima tipografie din Țările Române. În acest timp, Târgoviște a fost un important centru cultural și religios, cu relații comerciale și culturale cu orașele europene.

Importanța orașului în istoria României

Orașul Târgoviște a avut un rol important în istoria României, fiind un centru politic și cultural important în Evul Mediu românesc. Târgoviște a fost locul unde a fost înființată prima tipografie din Țările Române, ceea ce a permis dezvoltarea culturii și a învățământului în România.

În plus, Târgoviște a fost un important centru comercial și cultural, cu relații comerciale și culturale cu orașele europene. Acest lucru a permis orașului să devină un important centru de schimb cultural și comercial între Est și Vest.

„Târgoviște este un oraș cu o istorie bogată și fascinantă, care merită să fie descoperit și apreciat.”

Obiective Turistice din Târgoviște

Orașul Târgoviște, centrul administrativ al județului Dâmbovița, are o serie de obiective turistice care atrag anual mii de turiști din toată lumea. De la monumente istorice și muzee, până la evenimente și festivaluri, orașul are ceva de oferit pentru toate gusturile și interesele.

Mănăstirea Dealu

Mănăstirea Dealu este unul dintre cele mai vechi și mai importante monumente istorice din România. Fondată în secolul al XV-lea, mănăstirea a fost ridicată de către domnitorul Vlad III Dracula și a fost locul unde a fost înmormântat Vlad cel Tânăr. Mănăstirea Dealu este cunoscută pentru arhitectura ei impresionantă și pentru colecția de obiecte de artă și istorie.

 • Arhitectura: Mănăstirea Dealu este construită în stilul arhitectural specific secolelor XV-XVI, cu elemente de influență bizantină și gotică.
 • Colecția de artă: Mănăstirea Dealu are o colecție impresionantă de obiecte de artă și istorie, inclusiv icoane, broderii și obiecte de cult.
 • Evenimente: Mănăstirea Dealu găzduiește evenimente și festivaluri pe tot parcursul anului, inclusiv Festivalul Internațional de Muzică Clasică.

Curtea Domnească

Curtea Domnească este o clădire istorică impresionantă care a fost reședința domnească în secolele XV-XVI. Această clădire a fost ridicată în secolul al XV-lea și a fost locul unde au locuit domnitorii Țării Românești.

 • Arhitectura: Curtea Domnească este construită în stilul arhitectural specific secolelor XV-XVI, cu elemente de influență bizantină și gotică.
 • Istoria: Curtea Domnească are o istorie bogată și fascinantă, fiind locul unde au locuit domnitorii Țării Românești.
 • Expoziții: Curtea Domnească găzduiește expoziții și evenimente pe tot parcursul anului, inclusiv expoziții de artă și istorie.

Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie este un muzeu care prezintă istoria și cultura orașului Târgoviște și a regiunii Dâmbovița. Muzeul are o colecție impresionantă de obiecte de artă și istorie, inclusiv exponate arheologice, icoane și obiecte de cult.

 • Colecția de artă: Muzeul de Istorie are o colecție impresionantă de obiecte de artă și istorie, inclusiv exponate arheologice, icoane și obiecte de cult.
 • Expoziții: Muzeul de Istorie găzduiește expoziții și evenimente pe tot parcursul anului, inclusiv expoziții de artă și istorie.
 • Programe educative: Muzeul de Istorie oferă programe educative pentru copii și adulți, pentru a promova înțelegerea și aprecierea istoriei și culturii.

„Târgoviște este un oraș cu o istorie bogată și fascinantă, care oferă o experiență turistică unică și memorabilă.”

Intrebari/Raspunsuri: Mituri sau Realitate?

Orașul Târgoviște are o istorie bogată și fascinantă, dar există și mituri și legende care înconjoară această istorie. Să aflăm mai multe despre aceste mituri și să descoperim adevărul din spatele lor.

 • Este adevărat că Vlad Dracula a fost înmormântat în Mănăstirea Dealu?
 • Ce este adevărat despre legenda lui Vlad Țepeș?
 • Ce este adevărat despre istoria orașului Târgoviște?

Evenimente și Festivaluri din Târgoviște

Evenimentele și festivalurile din Târgoviște sunt o parte integrală a vieții culturale și sociale a orașului. Aceste evenimente adună oameni din toată lumea și oferă oportunități deosebite de a descoperi și a se bucura de cultura și istoria orașului.

Festivalul Internațional de Muzică Clasică

Festivalul Internațional de Muzică Clasică este un eveniment cultural important care are loc anual în Târgoviște. Acest festival adună artiști și spectatori din toată lumea și oferă oportunități de a descoperi și a se bucura de muzica clasică.

În cadrul festivalului, se organizează concerte și recitaluri de muzică clasică, precum și workshop-uri și masterclass-uri pentru tinerii muzicieni. Festivalul este o oportunitate deosebită pentru a descoperi noi talente și a se bucura de muzica clasică de înaltă calitate.

Zilele Orașului Târgoviște

Zilele Orașului Târgoviște sunt un eveniment anual care sărbătorește istoria și cultura orașului. Acest eveniment oferă oportunități de a descoperi și a se bucura de istoria și cultura orașului, precum și de a se întâlni cu locuitorii orașului.

În cadrul evenimentului, se organizează concerte, spectacole de dans și teatru, precum și expoziții de arte și meșteșuguri. De asemenea, se organizează și activități pentru copii și adolescenți, cum ar fi ateliere de creație și jocuri interactive.

Festivalul de Teatru Independent

Festivalul de Teatru Independent este un eveniment cultural care prezintă spectacole de teatru și dans din România și din străinătate. Acest eveniment oferă oportunități de a descoperi și a se bucura de spectacole de teatru de înaltă calitate.

În cadrul festivalului, se organizează spectacole de teatru și dans, precum și workshop-uri și masterclass-uri pentru actori și regizori. Festivalul este o oportunitate deosebită pentru a descoperi noi talente și a se bucura de spectacole de teatru de înaltă calitate.

„Evenimentele și festivalurile din Târgoviște sunt o parte integrală a vieții culturale și sociale a orașului.”

În concluzie, evenimentele și festivalurile din Târgoviște sunt o parte importantă a vieții culturale și sociale a orașului. Aceste evenimente oferă oportunități de a descoperi și a se bucura de cultura și istoria orașului, precum și de a se întâlni cu locuitorii orașului.

 • Festivalul Internațional de Muzică Clasică
 • Zilele Orașului Târgoviște
 • Festivalul de Teatru Independent
 • Evenimente și Festivaluri din Târgoviște

Gastronomia și Cumpărăturile în Târgoviște

Gastronomia și cumpărăturile în Târgoviște sunt două aspecte importante ale orașului, care oferă o experiență autentică și gustoasă vizitatorilor. Orașul Târgoviște este cunoscut pentru preparatele sale tradiționale, cum ar fi sarmalele, mămăligă și cârnații, care sunt pregătite după rețete vechi de generații.

Specificul gastronomic al regiunii

Regiunea Dâmbovița, în care se află orașul Târgoviște, este cunoscută pentru bogăția sa culinară. Aici, se pot găsi o varietate de preparate tradiționale, care au fost transmise de-a lungul timpului prin generații. Unele dintre cele mai cunoscute preparate sunt sarmalele, mămăligă, cârnații, și multe altele.

În Târgoviște, vizitatorii pot găsi o varietate de restaurante și localuri care oferă preparate tradiționale, dar și moderne. Acestea sunt locuri ideale pentru a gusta și a descoperi noi arome și gusturi.

Piața agroalimentară

Piața agroalimentară din Târgoviște este un loc unde se pot găsi produse locale și tradiționale. Aici, vizitatorii pot cumpăra produse proaspete, cum ar fi legume, fructe, și carne, dar și produse procesate, cum ar fi brânză, smântână și alte delicatese.

Piața agroalimentară este un loc ideal pentru a descoperi noi gusturi și arome, și pentru a cumpăra produse locale și tradiționale. Aici, vizitatorii pot găsi și produse handmade, cum ar fi țesături, îmbrăcăminte și obiecte decorative.

Centrul comercial

Centrul comercial din Târgoviște este o zonă comercială cu magazine și restaurante diverse. Aici, vizitatorii pot găsi magazine de îmbrăcăminte, de accesorii și de produse electronice, dar și restaurante și baruri.

Centrul comercial este un loc ideal pentru a face cumpărături și a se relaxa. Aici, vizitatorii pot găsi tot ce au nevoie, de la produse de îngrijire personală până la produse electronice și îmbrăcăminte.

„Gastronomia și cumpărăturile în Târgoviște sunt două aspecte importante ale orașului, care oferă o experiență autentică și gustoasă vizitatorilor.”

 • Sarmalele sunt unul dintre cele mai cunoscute preparate tradiționale din România.
 • Mămăligă este un alt preparat tradițional, care se servește frecvent în Târgoviște.
 • Cârnatii sunt o specialitate a regiunii Dâmbovița, care sunt pregătiți după rețete vechi de generații.
 • Piața agroalimentară este un loc ideal pentru a descoperi noi gusturi și arome.
 • Centrul comercial este o zonă comercială cu magazine și restaurante diverse.

În concluzie, Gastronomia și cumpărăturile în Târgoviște sunt două aspecte importante ale orașului, care oferă o experiență autentică și gustoasă vizitatorilor. Aici, vizitatorii pot găsi o varietate de preparate tradiționale, produse locale și tradiționale, și locuri ideale pentru a se relaxa și a face cumpărături.

Acces și Cazare în Târgoviște

Accesul și cazarea în Târgoviște sunt două aspecte importante pe care trebuie să le luați în considerare atunci când planificați o excursie în acest oraș istoric și fascinant. În acest capitol, vom explora împreună modalitățile de acces în Târgoviște, opțiunile de cazare disponibile și informațiile utile pentru turiști.

Modalități de acces în Târgoviște

Există mai multe modalități de acces în Târgoviște, în funcție de locul de unde veniți și de preferințele dvs. În continuare, vom prezenta câteva opțiuni pentru a ajunge în Târgoviște:

 • Cu mașina: Târgoviște este situat la aproximativ 80 km nord-vest de București și poate fi accesat prin drumul european E60. Există mai multe parcări publice și private în oraș, unde puteți lăsa mașina în siguranță.
 • Cu trenul: Gara Târgoviște este o stație importantă pe ruta București-Pitești-Târgoviște. Există mai multe curse zilnice spre și dinspre București și alte orașe importante din România.
 • Cu autobuzul: Există mai multe curse de autobuz zilnice spre și dinspre Târgoviște, care conectează orașul cu Bucureștiul și alte orașe din România.

Opțiuni de cazare în Târgoviște

Târgoviște oferă o gamă variată de opțiuni de cazare, de la hoteluri de lux până la pensiuni și apartamente pentru toate gusturile și bugetele. În continuare, vom prezenta câteva opțiuni de cazare în Târgoviște:

 • Hoteluri: Există mai multe hoteluri în Târgoviște, de la hoteluri de lux până la hoteluri economice. Unele dintre cele mai cunoscute hoteluri din Târgoviște sunt Hotel Târgoviște, Hotel Europa și Hotel Valahia.
 • Pensiuni: Pensiunile sunt o opțiune populară pentru cei care doresc să se cazeze în Târgoviște. Există mai multe pensiuni în oraș, care oferă condiții de cazare confortabile și prețuri accesibile.
 • Apartamente: Apartamentele sunt o altă opțiune de cazare în Târgoviște, care oferă mai multă intimitate și libertate. Există mai multe apartamente închiriate în oraș, care pot fi rezervate prin intermediul agențiilor de turism sau direct de la proprietari.

Informații utile pentru turiști

Înainte de a pleca în Târgoviște, este important să știți câteva informații utile despre oraș și obiectivele turistice. În continuare, vom prezenta câteva informații utile pentru turiști:

 • Orașul Târgoviște: Târgoviște este un oraș istoric și cultural important în România, cunoscut pentru monumentele sale istorice și evenimentele culturale.
 • Obiective turistice: Târgoviște are mai multe obiective turistice importante, cum ar fi Mănăstirea Dealu, Curtea Domnească și Muzeul de Istorie.
 • Evenimente: Târgoviște găzduiește mai multe evenimente culturale și artistice pe tot parcursul anului, cum ar fi Festivalul Internațional de Muzică Clasică și Zilele Orașului Târgoviște.

5 Puncte Cheie

 • Accesul în Târgoviște poate fi realizat cu mașina, cu trenul sau cu autobuzul.
 • Opțiunile de cazare în Târgoviște sunt diverse, de la hoteluri de lux până la apartamente și pensiuni.
 • Informațiile utile despre oraș și obiectivele turistice sunt esențiale pentru o excursie reușită în Târgoviște.
 • Târgoviște este un oraș istoric și cultural important în România, cunoscut pentru monumentele sale istorice și evenimentele culturale.
 • Evenimentele culturale și artistice sunt o parte importantă a vieții culturale în Târgoviște.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %