Întârzierile în cheltuirea banilor europeni afectează competitivitatea industriei energetice – Financial Intelligence

Read Time:2 Minute, 15 Second

Întârzierile în cheltuirea banilor europeni afectează competitivitatea industriei energetice

Industria energetică din România se confruntă cu numeroase provocări care afectează competitivitatea sa. Într-o dezbatere organizată de Financial Intelligence în parteneriat cu Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Energie din România, Cristina Prună, Vicepreședinte Comisia de Industrii și Servicii, Camera Deputaților, a subliniat importanța rezolvării acestor probleme pentru a asigura dezvoltarea și prosperitatea sectorului.

Provocările actuale ale industriei energetice

În primul rând, Cristina Prună a evidențiat politica de decarbonare care necesită resurse financiare considerabile. Cu toate acestea, resursele necesare nu sunt suficient de vizibile și accesibile pentru industria românească. Există un fond de inovare la nivelul Comisiei Europene, dar competiția cu alte state și firme europene face ca resursele să fie limitate.

În al doilea rând, prețurile la energie rămân extrem de ridicate în România. Aceasta afectează competitivitatea industriei, iar statul a creat un cerc vicios prin schemele de compensare și plafonare. Prețurile la energie din România sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană, ceea ce generează creșterea taxelor și afectează competitivitatea industriei. Soluția ar fi creșterea producției de energie și crearea unei piețe mai competitive, care să conducă la scăderea prețurilor.

Întârzierile în cheltuirea banilor europeni

Întârzierile în cheltuirea banilor europeni reprezintă o problemă majoră pentru industria energetică. Aceste întârzieri nu contribuie în niciun fel la producția de energie și nu permit industriei să aibă prețuri competitive la energie. Cristina Prună a subliniat că industria nu trebuie să aștepte după aceste fonduri europene și ar trebui să se orienteze către contractele bilaterale pentru a obține prețuri mai bune decât plafonul impus de stat. Cu toate acestea, statul creează bariere artificiale prin schemele noi care nu sunt în concordanță cu realitatea.

Perspectivele industriei energetice

Este important ca România să dezvolte o producție mai mare de energie pentru a-și asigura independența și competitivitatea. Cu toate acestea, este necesară o abordare coerentă și susținută din partea autorităților și a industriei. Consumul de energie scade în România, iar economia suferă din cauza acestui fapt. Există riscul ca energia produsă în România să fie exportată, iar beneficiile să ajungă în alte țări prin intermediul certificatelor verzi și subvențiilor. Este important ca România să se trezească și să acționeze în acest moment pentru a-și asigura dezvoltarea și prosperitatea în domeniul energetic.

Concluzii

Pentru a asigura competitivitatea industriei energetice, este necesară o abordare coerentă și susținută din partea autorităților și a industriei. Este important să se accelereze cheltuirea banilor europeni și să se creeze un mediu favorabil pentru dezvoltarea producției de energie. De asemenea, este necesară o mai mare stabilitate, predictibilitate și viziune în politicile energetice. Prin facilități adecvate și simplificarea schemelor complicate, industria energetică din România poate valorifica resursele sale și poate contribui la dezvoltarea economică a țării.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %