Transformarea verde și digitală în întreprinderile mici și mijlocii din România
Într-o conferință de specialitate organizată de Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a declarat că întreprinderile mici și mijlocii din România se confruntă încă cu dificultăți în implementarea transformării verzi și digitale. Aceste transformări sunt considerate costisitoare de către aceste companii.
Limitările resurselor și necesitatea fondurilor europene adecvate
În România, o microîntreprindere are în medie 2,6 angajați, ceea ce înseamnă că aceste companii lucrează cu resurse limitate. Pentru a putea implementa transformarea verde și digitală, aceste întreprinderi au nevoie de fonduri europene adecvate care să le compenseze resursele proprii. Politicile naționale și europene trebuie să fie adaptate la nevoile acestor companii pentru a le sprijini în procesul de transformare.
Simplificarea birocrației pentru susținerea IMM-urilor
Florin Jianu consideră că simplificarea birocrației este elementul comun care poate ajuta cu adevărat întreprinderile mici și mijlocii. Prin reducerea birocrației și prin oferirea unei educații adecvate, aceste companii pot beneficia de investiții mai consistente. De exemplu, în Cluj-Napoca, unde există universități și specializări inteligente, investițiile sunt mai adecvate. Cu toate acestea, în alte județe, proiectele de educație sunt mai slabe.
Importanța digitalizării și propunerea de vouchere de digitalizare
Florin Jianu subliniază că toți trebuie să adere la procesul de digitalizare. Pentru a facilita acest proces în rândul întreprinderilor mici și mijlocii din România, CNIPMMR a propus o politică de vouchere de digitalizare. Aceste vouchere ar ajunge la zeci de mii, chiar sute de mii de companii și ar contribui la accelerarea procesului de digitalizare.
Conferința „Transformarea verde și digitală finanțată din fonduri europene”
Conferința cu tema „Transformarea verde și digitală finanțată din fonduri europene” este organizată de Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaților în colaborare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și cu Grupul S&D din Parlamentul European. Evenimentul are ca scop discutarea Politicii de Coeziune a Viitorului și reconcilierea tranziției industriale cu provocările teritoriale.