Legea eficientă, nouă campanie anticontrabandă în România şi Republica Moldova

Legea eficientă, nouă campanie anticontrabandă în România şi Republica Moldova

Read Time:2 Minute, 12 Second

Legea eficientă, nouă campanie anticontrabandă în România şi Republica Moldova

O nouă campanie publică anticontrabandă intitulată „Legea e bună” a fost lansată joi în România şi Republica Moldova, cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la efectele negative ale contrabandei cu țigarete. Aceste efecte includ alimentarea crimei organizate, prejudicierea bugetului statului și stoparea dezvoltării economice a localităților de frontieră.

Parteneriate și acoperire extinsă

Campania este derulată în parteneriat cu Autoritatea Vamală Română, Poliția de Frontieră Română, Poliția Română, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova, Serviciul Fiscal de Stat al Republicii Moldova și Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit ACTIV, cu sprijinul companiei JTI. Mesajul campaniei va fi promovat pe panotaj stradal în București, în regiunile de frontieră din sudul și estul țării, în Chișinău și în raioanele moldovenești cele mai afectate de comerțul ilicit. De asemenea, campania va fi difuzată pe posturile TVR, TVR Moldova, TVR Info și online pe www.faracontrabanda.ro și www.facebook.com/faracontrabanda.ro, pe o perioadă de o lună.

Situația actuală a contrabandei cu țigarete

Potrivit ultimelor date Novel Research, în septembrie 2023, piața neagră a țigaretelor reprezenta 8,3% din totalul consumului, un nivel relativ constant față de lunile anterioare, dar mai ridicat decât media anuală de 7,1% din 2022. Un aspect demn de menționat este apariția Bulgariei printre principalele surse pentru produsele de pe piața neagră. Produsele provenite din Bulgaria au o pondere de 16,8% și o tendință ascendentă în ultimul an, situându-se pe locul al treilea ca proveniență, după Duty Free și Cheap Whites.

Obiectivele autorităților și rezultatele eforturilor

Unul dintre obiectivele principale ale Autorității Vamale Române este protejarea intereselor financiare ale României și ale Uniunii Europene în general, precum și facilitarea comerțului legal. Campania lansată de JTI și donația celor 22 de câini special instruiți pentru echipamentele canine din birourile vamale sunt parte a programelor desfășurate de Autoritatea Vamală Română în parteneriat cu JTI de mai bine de 13 ani. Autoritatea Vamală Română are încredere că promovarea mesajului campaniei în regiunea de sud a țării, la granița cu Bulgaria, va avea efectul scontat în reducerea traficului ilicit cu anumite produse, inclusiv țigarete.

În primele nouă luni ale anului, polițiștii de frontieră au confiscat aproximativ 3,5 milioane de pachete de țigări și peste 27 de tone de tutun, ca rezultat al eforturilor lor susținute. Inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, chestor de poliție Victor-Ștefan Ivașcu, a declarat că numărul pachetelor de țigări reținute s-a dublat în comparație cu aceeași perioadă din 2022. Poliția de Frontieră va continua să fie în prima linie în combaterea contrabandei, țigaretele fiind printre cele mai traficate produse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %