Năsui, USR: Guvernul Ciolacu amenință microîntreprinderile; restricții pentru rudele cu firme legate – Financial Intelligence

Read Time:2 Minute, 2 Second

Guvernul Ciolacu amenință microîntreprinderile

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a propus noi măsuri fiscale care ar putea afecta grav microîntreprinderile din România. Deputatul USR Claudiu Năsui a atras atenția asupra acestor măsuri și a acuzat guvernul că încearcă să distrugă aceste afaceri mici.

Noi restricții pentru microîntreprinderi

Potrivit unui draft de măsuri fiscale, guvernul intenționează să impună restricții asupra regimului de microîntreprinderi. Printre acestea se numără limitarea numărului de microîntreprinderi pe care le poate deține o persoană, precum și calcularea unui plafon de 500.000 de euro pentru veniturile cumulate ale firmelor legate. În prezent, asociatii unei microintreprinderi pot fi asociati/actionari la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor.

Restricții pentru rudele cu firme legate

Una dintre cele mai controversate măsuri propuse este interzicerea înființării unei microîntreprinderi dacă o rudă până la gradul 3 are deja o astfel de afacere. Acest lucru înseamnă că, de exemplu, dacă aveți un frate, soră, părinte sau chiar un unchi/mătușă care deține o microîntreprindere, nu veți mai putea înființa și dumneavoastră una. Această măsură ar putea avea un impact semnificativ asupra familiilor de antreprenori și ar putea limita dezvoltarea afacerilor mici.

Reacția lui Claudiu Năsui

Deputatul USR Claudiu Năsui a criticat dur aceste măsuri fiscale propuse de guvern. El a acuzat guvernul că încearcă să distrugă microîntreprinderile și că nu ia în considerare nevoile și dificultățile antreprenorilor. Năsui a atras atenția asupra faptului că politicienii care propun aceste măsuri nu au experiență în mediul privat și nu înțeleg realitățile acestuia.

Pragul de 500.000 euro pentru microîntreprinderi

În plus, draftul de OUG prevede că pragul de 500.000 euro pentru încadrarea firmelor ca microîntreprinderi se va verifica luând în calcul veniturile tuturor întreprinderilor legate. Acest lucru înseamnă că, în cazul unei microîntreprinderi care are legături cu alte firme, veniturile acestora vor fi luate în considerare în calculul plafonului de 500.000 euro. Această măsură ar putea afecta afacerile care colaborează cu alte firme și ar putea limita dezvoltarea lor.

Discuții în coaliție pe proiectul de buget

În prezent, au loc discuții în coaliție pe proiectul de buget pentru anul 2024. Premierul Marcel Ciolacu dorește ca proiectul de buget să fie pus în transparență publică săptămâna viitoare și să fie transmis în Parlament pentru dezbatere și adoptare. Aceste discuții sunt importante pentru a stabili direcția fiscală a țării și pentru a asigura un mediu favorabil pentru afacerile mici și antreprenoriatul.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %