Politica energetică sustenabilă pentru competitivitatea industriei siderurgice românești – Radu Ionescu, LIBERTY Galați

Read Time:2 Minute, 16 Second

Politica energetică sustenabilă pentru competitivitatea industriei siderurgice românești – Radu Ionescu, LIBERTY Galați

Industria siderurgică românească se confruntă cu provocări majore, cum ar fi prețurile ridicate la energie, inflația și cererea scăzută din partea clienților. Aceste probleme au fost influențate de importurile masive din afara Uniunii Europene, unde costurile cu energia sunt subvenționate și nu există certificate de emisii de gaze cu efect de seră. În plus, producătorii din alte țări ale Uniunii Europene beneficiază și ei de subvenții guvernamentale pentru costurile cu energia. În acest context, este necesară o politică energetică clară și sustenabilă pentru a ajuta industria siderurgică românească să fie competitivă.

Evoluția pieței oțelului în anul 2023

În anul 2023, piața oțelului din România și din întreaga Europă a fost puternic afectată de prețurile mari la energie, rata ridicată a inflației și cererea scăzută din partea clienților. Importurile masive din afara Uniunii Europene au contribuit și ele la această situație, deoarece aceste țări subvenționează costurile cu energia și nu au certificate de emisii de gaze cu efect de seră. De asemenea, producătorii din alte țări ale Uniunii Europene beneficiază de subvenții guvernamentale pentru costurile cu energia. Cu toate acestea, se preconizează o revenire modestă a cererii pe piață în trimestrul patru din 2023, ceea ce va aduce stabilitate la nivelul prețurilor.

Principalele probleme pe piața oțelului în România

Una dintre principalele probleme pe piața oțelului în România este reprezentată de costurile ridicate la energie. Prețul energiei electrice a crescut cu aproape 300% din 2019 până în prezent, iar prețul gazelor naturale a crescut cu peste 200% în aceeași perioadă. Aceste creșteri au avut un impact major asupra costurilor variabile ale industriei siderurgice, care au crescut de la 8% în 2019 la aproximativ 40% pe tona de oțel produsă în prezent. De asemenea, industria siderurgică românească se confruntă cu majorări de costuri la materiile prime și la anumite servicii, ca urmare a ratei ridicate a dobânzilor și inflației.

Tintele Liberty Galati privind sustenabilitatea și trecerea la o industrie verde

LIBERTY Steel Group își propune să investească până la 1 miliard de euro în următorii ani în planul de transformare GREENSTEEL la Galați. Obiectivul acestui plan este de a realiza o producție sustenabilă și neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Planul de transformare GREENSTEEL include utilizarea de cuptoare hibride cu arc electric (EAF) și o instalație DRI, de reducere directă a fierului, care va utiliza inițial gazul natural, înainte de a trece la hidrogenul verde produs local. LIBERTY Galați intenționează, de asemenea, să dezvolte proiecte de eficiență energetică și de reducere a emisiilor de CO2.

Pentru a atinge aceste obiective, LIBERTY Galați a lansat Academia GREENSTEEL și Fundația GFG în România. Academia are ca scop perfecționarea angajaților

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %