Ajay Aggarwal, Liberty Galați: Importanța unei politici energetice clare și sustenabile pentru investiții – Financial Intelligence

Read Time:2 Minute, 11 Second

Importanța unei politici energetice clare și sustenabile pentru investiții

Liberty Galați – unul dintre cei mai mari utilizatori de energie din România

Liberty Galați este una dintre cele mai mari companii consumatoare de energie din România. Cu implementarea proiectelor de electrificare, aceasta va deveni chiar cel mai mare consumator de energie din țară. Într-o dezbatere organizată de Financial Intelligence în parteneriat cu Asociația Marilor Consumatori Industriali de Energie din România, Ajay Aggarwal, Președintele LIBERTY Steel Group Europe și Chairman of the Board LIBERTY Galați, a subliniat importanța unei politici energetice clare și sustenabile pentru a încuraja investițiile.

Impactul scumpirii energiei asupra companiei Liberty Galați

Aggarwal a adus în discuție impactul scumpirii energiei asupra companiei sale. Costul direct al energiei a crescut semnificativ în ultimii ani, reprezentând acum între 35% și 40% din costul variabil pe tonă de oțel, față de 6-8% în trecut. Această creștere semnificativă a costului energiei a dus la renegocierea contractelor cu furnizorii și vânzătorii, la costuri în creștere între 70% și 200%. De asemenea, trebuie să facem față concurenței importurilor din alte țări UE și din afara UE, care beneficiază de scheme de sprijin pentru energie și nu sunt supuse taxei pe carbon. Aceste importuri ajung în România la costuri mai mici decât cele ale companiei Liberty Galați, ceea ce creează o problemă de concurență.

Tranziția către neutralitatea emisiilor de carbon

Liberty Group își propune să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Cu toate acestea, această tranziție va implica o creștere semnificativă a consumului de energie, de aproximativ 3-4 ori mai mare decât în prezent. Aceasta înseamnă o investiție de peste un miliard de euro, ceea ce ar pune o povară suplimentară pe costurile variabile de producție. Compania are planuri de a dezvolta Valea Hidrogenului în Galați, dar costurile actuale ale energiei fac acest lucru extrem de dificil, deoarece producția de hidrogen necesită o cantitate mare de energie. Pentru a putea investi în această tranziție, este nevoie de o politică energetică clară și sustenabilă.

România – lider în decarbonarea industriei

Potrivit lui Aggarwal, Europa Centrală și de Est are un avantaj semnificativ în ceea ce privește costurile decarbonării industriale. România are toate elementele necesare pentru a fi lider de piață și un factor de schimbare în această tranziție verde. Compania Liberty Galați consideră că industria este o componentă esențială a procesului de gândire strategică al oricărei țări și solicită măsuri concrete în economie pentru a crea cerere pe piața românească și europeană. Este necesară o politică energetică urgentă și simplă pentru a permite companiilor să fie competitive astăzi și să investească în industria ecologică a viitorului din România.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %