Churchill și jocurile de noroc – partea mai puțin cunoscută a istoriei

Read Time:4 Minute, 48 Second

Dincolo de imaginea sa ca lider carismatic și om de stat remarcabil, Winston Churchill ascunde o latură mai puțin cunoscută a istoriei: pasiunea sa pentru jocurile de noroc. Chiar dacă pe vremea sa nu puteai beneficia de rotiri gratuite, Churchill tot găsea bucuria în jocurile de noroc. Prin adâncirea în acest subiect captivant, vom descoperi o altă dimensiune a lui Churchill, care poate arunca o lumină nouă asupra percepției noastre despre unul dintre cei mai iconici lideri ai timpului nostru.

Anii de început

Într-o dimineață liniștită a anului 1874, la faimoasa moșie Blenheim din Oxfordshire, se năștea un băiat care avea să devină unul dintre cei mai remarcabili lideri ai secolului XX. Winston Leonard Spencer-Churchill, nepotul celui de-al 7-lea duce de Marlborough, a fost crescut într-un mediu aristocratic, cu toate privilegiile și rafinamentul pe care le-ar fi avut un astfel de statut.

Cu toate acestea, chiar și în copilărie, Winston Churchill a dat semne ale dragostei sale pentru lux și extravaganța. La o vârstă fragedă, conform mamei sale, el cheltuia sume exorbitante de bani, depășind de mult necesitățile unei familii medii pe o perioadă de șase sau chiar șapte ani. Deși avea obiceiurile unui duce, titlul și pământurile necesare pentru a-și permite un astfel de stil de viață nu erau în posesia sa.

Situația financiară a lui Churchill a devenit și mai precară după moartea tatălui său, Lord Randolph Churchill, în 1895. Într-o scrisoare adresată fratelui său Jack Churchill, Winston menționa că banii erau singura sa preocupare în viață. Poate suna surprinzător pentru un ofițer, care participase în războaie sângeroase în Cuba, India și Sudan. Salariul său din armată și scrierea de reportaje ca corespondent de război îi aduceau echivalentul a peste 100.000 de lire sterline pe an în valoarea de astăzi. Totuși, aceasta era departe de a fi suficient pentru a susține stilul de viață pe care și-l dorea.

Primii ani ai lui Winston Churchill au pus bazele modului în care și-a trăit viața ulterior. În timpul a peste 40 de ani de ascensiune pe scena politică a Marii Britanii, el a luptat constant cu datorii tot mai mari. A fost atras în mod constant de activități cu un grad ridicat de risc. Calitățile care l-au ajutat să conducă țara în cele mai întunecate zile ale Blitz-ului l-au făcut pe Churchill să se apropie de pragul falimentului. Deși ar fi imposibil să acoperim toate detaliile legate de pasiunea sa pentru jocurile de noroc, vom menționa doar una care pare a fi cea mai interesantă.

Hotel de Paris Casino

Churchill este cunoscut mai ales pentru rolul său ca lider puternic și carismatic în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, puțini sunt conștienți de aspectele mai puțin cunoscute ale vieții sale, cum ar fi pasiunea sa pentru jocurile de noroc și legătura sa cu cazinoul Hotel de Paris din Monte-Carlo.

Încă din tinerețe, Churchill a fost atras de sudul Franței, devenind un vizitator obișnuit al Rivierei Franceze. Cu toate acestea, exista un loc pe care îl îndrăgea în mod deosebit – Monaco. Hotel de Paris din Monte-Carlo a devenit unul dintre locurile sale preferate, unde a petrecut mult timp în vacantele sale de vară, scăpând de agitația Londrei.

Într-o anumită seară din august 1939, Churchill a făcut o vizită obișnuită la Cazinoul Hotel de Paris, dar de această dată, norocul nu i-a surâs. A început să piardă sume uriașe de bani în timpul jocurilor de noroc. Chiar și atunci când directorul cazinoului i-a sugerat să se oprească, Churchill a refuzat și a continuat să parieze, promițând că va plăti dimineața.

Cu toate acestea, înainte ca dimineața să sosească, situația politică tensionată din Europa a determinat întoarcerea lui Churchill în Marea Britanie. Astfel, datoriile sale mari la cazinou au rămas neplătite.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Churchill a avut timp liber în care s-a bucurat de câștigurile sale considerabile din drepturile de autor pentru jurnalele sale de război și biografie. În această perioadă, a fost invitat la ceremonia de redeschidere a cramei Hotel de Paris, care fusese sigilată în timpul războiului pentru a proteja colecția sa de băuturi fine.

După încheierea ceremoniei, Churchill s-a îndreptat direct către sala cazinoului prin rețeaua de tuneluri pe care le cunoștea bine din vizitele anterioare. Cu toate acestea, ghinionul l-a urmărit încă o dată, pierzând sume considerabile de bani pe parcursul nopții. Directorul cazinoului, amintindu-și de întâlnirea lor anterioară, i-a spus lui Churchill că este timpul să se oprească.

Cu toate acestea, de data aceasta Churchill a făcut un gest surprinzător. A întrebat cât datora, iar când i s-a spus suma, a scris un cec în valoare de 1.300.000 de franci – întreaga sa datorie către cazinou. Cu toate acestea, acest cec nu a fost niciodată încasat, rămânând un semn de recunoștință pentru rolul său în timpul războiului.

Astăzi, apartamentul în care Churchill a rămas la Hotel de Paris a fost redenumit în onoarea sa, iar ceea ce a fost odată o poveste mai puțin cunoscută a vieții sale I s-a adăugat la moștenire.

Concluzie

Descoperirea poveștii mai puțin cunoscute a lui Churchill și a legăturii sale cu jocurile de noroc dezvăluie o altă latură a personalității sale complexe. Deși este adesea amintit pentru rolul său ca lider puternic în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pasiunea sa pentru jocurile de noroc și aventurile sale în cazinoul Hotel de Paris din Monte-Carlo adaugă o notă intrigantă în istoria sa. Această parte mai puțin cunoscută a vieții sale arată că, în ciuda responsabilităților sale uriașe, Churchill a fost, în cele din urmă, un om cu slăbiciuni și pasiuni personale.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %