Criza forței de muncă în 2023: Soluții pentru managerii români (CONFIDEX)

Read Time:2 Minute, 5 Second

Criza forței de muncă în 2023: Soluții pentru managerii români (CONFIDEX)

Criza forței de muncă reprezintă cea mai mare provocare pentru managerii români, depășind temerile legate de inflație. Potrivit studiului CONFIDEX, realizat de Impetum Group, în primul semestru al anului 2023, 27% dintre manageri se declarau îngrijorați de lipsa forței de muncă, cu 16% mai mulți față de sfârșitul anului trecut.

Lipsa forței de muncă, principala îngrijorare a managerilor români

Studiul CONFIDEX arată că criza forței de muncă este cea mai mare frică a managerilor români încă de la începutul acestui an. Aceasta a depășit alte subiecte îngrijorătoare precum rata inflației și majorarea prețurilor. În total, o treime dintre managerii români se declarau îngrijorați de această criză.

Soluții propuse de managerii români

Pentru a face față crizei forței de muncă, managerii români propun mai multe soluții. Unul dintre liderii de companii, Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica SA, consideră că lipsa forței de muncă specializate reprezintă o provocare majoră. El propune implicarea profesioniștilor din industrie în dezvoltarea învățământului specializat și concentrarea pe meseriile de viitor.

De asemenea, unii manageri români văd integrarea în mediul privat a angajaților din sistemul public ca o altă posibilă soluție la criza forței de muncă. Alexandru Reff, Country Managing Partner Deloitte România&Moldova, afirmă că trebuie schimbată proporția între oamenii implicați în activitățile productive ale domeniului privat și activitățile mai puțin aducătoare de valoare adăugată din administrație.

Importul de resursă umană, o soluție complicată

Un alt aspect abordat în studiu este importul de resursă umană. Managerii români apelează la această soluție, dar se confruntă cu dificultăți în reținerea muncitorilor imigranți. România nu este o țară atractivă pentru aceștia, ceea ce face ca reținerea lor să fie o provocare în sine.

Percepția oamenilor de afaceri și rezultatele studiului CONFIDEX

Studiul CONFIDEX, ajuns la ediția a 9-a, măsoară încrederea managerilor români în economie și decriptează provocările cu care se confruntă mediul de business local. Următorul studiu CONFIDEX va dezvălui percepția la zi a oamenilor de afaceri asupra deficitului de forță de muncă și asupra economiei în general. Rezultatele acestui studiu vor fi publicate la începutul lunii noiembrie.

CONFIDEX este un instrument important pentru luarea deciziilor de business, oferind o imagine clară asupra percepțiilor oamenilor de afaceri din România. Studiul este realizat de Impetum Group și a contribuit la stabilirea unor repere valoroase pentru economia românească.

Impetum Group este un grup românesc care aduce împreună capital, management și servicii, având ca scop maximizarea valorii de business. Prin reunirea de resurse și prin implicarea managerilor și antreprenorilor, grupul își prop

Source

Comunicate de presa

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %