Depunerea cererilor pentru Programul IMM Invest Plus până la 22 decembrie; plafon suplimentat cu 4,1 miliarde lei – Informații Financiare

Read Time:2 Minute, 19 Second

Depunerea cererilor pentru Programul IMM Invest Plus până la 22 decembrie; plafon suplimentat cu 4,1 miliarde lei

Programul IMM Invest Plus este un program guvernamental care oferă sprijin financiar pentru întreprinderile mici și mijlocii din România. Perioada de depunere a cererilor pentru acest program a fost prelungită până la data de 22 decembrie 2023. De asemenea, a fost suplimentat și plafonul disponibil cu suma de 4,1 miliarde de lei. Aceste informații au fost comunicate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA).

Decizia de suplimentare a plafonului

Guvernul a luat decizia de a suplimenta plafonul disponibil în cadrul Programului IMM Invest Plus din cauza epuizării plafonului inițial de 7 miliarde de lei. Această măsură a fost luată pentru a continua programul pe componentele IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod și Garant Construct. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii a acordat până în prezent 7391 de garanții în valoare de peste 6,2 miliarde de lei, susținând finanțări de aproximativ 7 miliarde de lei. Prin suplimentarea plafonului, se estimează că încă 4.500 de firme vor putea beneficia de ajutorul de stat, extinzând astfel posibilitatea acordării de ajutoare de stat pentru aproximativ 31.000 de companii până la finalul anului.

Procesul de înscriere

Pentru a beneficia de Programul IMM Invest Plus, întreprinderile trebuie să depună cereri prin intermediul platformei www.imminvest.ro. Aici vor găsi toate informațiile necesare și vor putea completa cererea online.

Schema de ajutor de stat

Schema de ajutor de stat IMM Invest Plus are o valoare de 695,75 milioane de euro și reprezintă cel mai mare sprijin financiar aprobat la nivel european pentru susținerea IMM-urilor. Scopul principal al acestei scheme este de a sprijini continuarea și dezvoltarea activității întreprinderilor mici și mijlocii, precum și de a păstra și crea noi locuri de muncă. Ajutoarele de stat sunt acordate sub formă de garanții pentru împrumuturi, dobânzi subvenționate pentru o perioadă de 12 luni și comisioane pe toată perioada de derulare a creditelor. Programul IMM Invest Plus are 6 componente: IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation și Rural Invest.

Procentul de garantare și costurile de finanțare

Procentul de garantare oferit de Programul IMM Invest Plus este de până la 90% din valoarea împrumutului. Dobânzile aferente creditelor garantate sunt subvenționate 100% pe o perioadă de 12 luni de către stat, prin Ministerul Finanțelor. Costurile de finanțare au marje maxime cuprinse între 0,75% și 2,5% peste ROBOR 3M. De asemenea, programul oferă posibilitatea refinanțării creditelor de investiții, inclusiv a celor acordate în cadrul Programului anterior.

Despre Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %