noiembrie 21, 2024
Finanțarea industriei: Fondul pentru Modernizare, împrumuturi garantate de BEI și Politica de Coeziune – surse majore – Financial Intelligence

Finanțarea industriei: Fondul pentru Modernizare, împrumuturi garantate de BEI și Politica de Coeziune – surse majore

Industria mare din România are nevoie de finanțare pentru a se moderniza și a răspunde cerințelor actuale. Teodora PREOTEASA, Secretar de stat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a prezentat în cadrul unei dezbateri organizate de Financial Intelligence, în parteneriat cu Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Energie din România, instrumentele disponibile pentru a susține modernizarea industriei.

Fondul pentru Modernizare

Una dintre principalele surse de finanțare pentru industria mare din România este Fondul pentru Modernizare. Acesta are o valoare de aproximativ 16 miliarde EUR și este gestionat de Ministerul Energiei. Fondul pentru Modernizare se concentrează pe următoarele domenii prioritare:

1. Eficiența energetică în instalații industriale incluse în sistemul de comercializare a cotelor de emisii/ETS. Pentru acest domeniu, există programul-cheie 7 – Sprijin pentru achiziționarea și folosirea de instalații de captare, transport, stocare și folosire a CO2.

2. Modernizarea la nivelul celor mai bune tehnologii disponibile a instalațiilor din industriile oțelului, cimentului, petrolului și gazelor naturale, producției de energie și din alte industrii intens poluatoare.

Împrumuturi garantate de European Investment Bank (BEI)

Pentru a susține Reforma 5 din Planul Național de Redresare și Reziliență, întreprinderile mari care nu sunt incluse în sistemul de comercializare a cotelor de emisii/ETS pot accesa împrumuturi garantate de European Investment Bank. Valoarea cumulată a acestor împrumuturi este estimată între 1,6 și 2,14 miliarde EUR. Aceste împrumuturi pot fi utilizate pentru transformarea capacităților de producție și eficientizarea proceselor productive în vederea reducerii impactului asupra mediului, precum și pentru digitalizare.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

PNRR vizează finanțarea a 50 de proiecte de eficiență energetică în valoare de 64 de milioane EUR. Aceste proiecte sunt destinate atât întreprinderilor mari, cât și IMM-urilor și au ca scop reducerea consumului de energie, digitalizarea și creșterea consumului din producția proprie de energie și energie termică.

Politica de Coeziune

Politica de Coeziune oferă, de asemenea, surse de finanțare pentru industria mare din România. Două programe importante sunt:

1. Programul Dezvoltare Durabilă: Acest program sprijină companiile non ETS (întreprinderi mari și IMM neincluse în sistemul de comercializare a cotelor de emisii/ETS) pentru eficientizarea proceselor tehnologice și realizarea de economii de energie prin retehnologizare și modernizare, monitorizare și optimizarea consumului de energie, precum și utilizarea energiei produse din surse regenerabile. Aproximativ 100 milioane EUR vor fi alocate sub forma de instrument financiar în colaborare cu BERD.

2. Tranziția Justă: Acest program promovează investiții productive în întreprinderi mari în domenii precum fabricarea bateriilor reîncărcabile și a acumulatorilor pentru transporturi, fabricarea hidrogenului și a combustibililor sintetici pe bază de hidrogen sau fabricarea de echipamente pentru eficiența energetică. Investițiile trebuie identificate în prealabil la nivelul planurilor teritoriale.

Finanțare pentru inovare

Întreprinderile mari