PNRR poate susține investițiile în industria verde – Financial Intelligence

PNRR poate susține investițiile în industria verde – Financial Intelligence

Read Time:2 Minute, 14 Second

PNRR poate susține investițiile în industria verde – Financial Intelligence

Industria este un sector esențial pentru economia României, având un impact semnificativ asupra PIB-ului și asigurând un număr important de locuri de muncă. Totodată, industria dezvoltă oportunități de inovare și contribuie la creșterea rezilienței economiei naționale și a echității sociale. Cu toate acestea, până în prezent, România nu a avut politici economice integrate în domeniul Industriei 4.0, care să treacă de la teorie la practică. Cu toate acestea, se pare că ne aflăm într-o nouă paradigmă.

Cresterea capacitatii industriei de a inova și dezvoltarea tehnologică a marii industrii

Pentru a fi competitive și reziliente, companiile din industrie investesc în cercetare și dezvoltare pentru a îmbunătăți procesele de producție, pentru a reduce impactul asupra mediului și pentru a crea produse mai eficiente și mai calitative. Acești factori inovativi ar trebui să contribuie nu doar la îmbunătățirea competitivității firmelor românești pe piața internațională, ci și la creșterea PIB-ului prin exporturi sporite.

Dezvoltarea industriilor bazate pe servicii sau inovare

Industriile bazate pe servicii sau inovare necesită o forță de muncă calificată cu studii superioare și o pregătire adecvată pentru noile domenii. Este necesar un sistem de anticipare a nevoii de formare pe termen scurt, mediu și lung pentru toate noile sectoare economice emergente și noile industrii globale. Acestea includ economia circulară, economia socială, economia verde, conectivitatea în energie, transporturi și informație, economia creativă, economia digitală, schimbările climatice, serviciile pentru calitatea vieții și dezvoltarea durabilă.

Identificarea și operaționalizarea unor surse de finanțare pentru retehnologizare și formarea forței de muncă

Este necesară identificarea și operaționalizarea unor surse de finanțare pentru retehnologizarea industriei și formarea forței de muncă. PNRR-ul poate susține investițiile în industrie, în special în investițiile verzi, cum ar fi cele în energie regenerabilă. România are capacitatea de producție a energiei electrice necesară consumului intern, inclusiv din surse sustenabile precum hidro, eolian, solar și nuclear. De asemenea, explorările din Marea Neagră vor genera suficiente resurse de gaze pentru a acoperi consumul intern al României pe termen lung.

Provocări și nevoia de investiții și politici de susținere

Este important să fim realiști și să recunoaștem că există multe provocări, iar efectele pandemiei, războiul la graniță și conflictul din Orientul Mijlociu pun o presiune suplimentară asupra economiei și, implicit, asupra industriei. Pentru a vorbi despre dezvoltare economică, trebuie să punem în centru industria și să recunoaștem că oamenii sunt resursa cea mai valoroasă și, totodată, cea mai vulnerabilă. Este necesar să avem investiții și politici de susținere care să ofere sprijinul necesar pentru a crește reziliența industriei.

Concluzie

PNRR-ul poate juca un rol important în susținerea investițiilor în industria verde din România. Prin promovarea inovării și dezvoltării tehnologice în industrie, dezvoltarea industriilor bazate pe servicii

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %