Indicatorul de Încredere Macroeconomică a CFA România a scăzut cu 0,5 puncte în septembrie

Read Time:1 Minute, 36 Second

Scăderea Indicatorului de Încredere Macroeconomică în România

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a înregistrat o scădere de 0,5 puncte în luna septembrie. Această situație a fost cauzată de scăderea componentei de condiții curente. Rata anticipată a inflației pentru următoarele 12 luni a înregistrat, de asemenea, o scădere față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 6,86%.

Impactul încetinirii creșterii economice și noilor măsuri fiscale

Potrivit Asociației CFA România, încetinirea creșterii economice și noile măsuri fiscale au avut un impact asupra componentei de condiții curente a indicatorului de încredere. Această componentă a înregistrat o scădere de 6,6 puncte față de exercițiul anterior. De asemenea, conduita politicii fiscale a influențat anticipațiile privind deficitul bugetar pentru anul curent, acesta înregistrând cea mai mare valoare din acest an.

Anticiparea depreciării leului în următoarele 12 luni

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 84% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Nu a fost înregistrată nicio opinie de apreciere. Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0169 lei pentru un euro, iar pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 5,0607 lei pentru un euro.

Proiecții privind prețurile proprietăților rezidențiale

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 53% dintre participanți anticipează o scădere a acestora, în timp ce 42% dintre participanți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea, 73% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 21% consideră că sunt corect evaluate.

Proiecții privind deficitul bugetului de stat și creșterea PIB-ului

Valoarea medie a anticipațiilor privind deficitul bugetului de stat pentru acest an este de 5,8%. Pentru anul 2023, valoarea anticipată de creștere a PIB real a înregistrat valoarea de 2,2%. De asemenea, datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

Source

Comunicate de presa

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %