Mastercard: Top 3 metode sigure și convenabile de plată digitală – numerar, card POS, transfer cont-la-cont

Read Time:2 Minute, 26 Second

Mastercard: Top 3 metode sigure și convenabile de plată digitală – numerar, card POS, transfer cont-la-cont

Plățile digitale devin din ce în ce mai populare în România, iar Mastercard dezvăluie cele mai sigure și convenabile metode de plată digitală. Potrivit unui raport dezvoltat de Mastercard, nivelul de cunoștințe al consumatorilor români cu privire la plățile digitale este de doar 55 de puncte din 100. Cu toate acestea, există un potențial semnificativ de îmbunătățire a gradului de înțelegere a plăților digitale.

Plata în numerar, plata cu cardul la POS și transferul cont-la-cont sunt considerate cele mai sigure și comode metode de plată digitală. În schimb, metodele precum plățile făcute prin servicii tip Buy Now Pay Later, coduri QR și cu smartwatch-uri sunt percepute ca fiind mai puțin sigure și convenabile.

Cunoștințe generale despre metodele de plată digitale

Un sub-indice al raportului analizează nivelul de cunoștințe al consumatorilor români cu privire la metodele de plată digitale. Acesta examinează cunoașterea diferitelor metode de plată, a furnizorilor specifici și a măsurilor de securitate aferente plăților digitale. Componenta a obținut un scor de 54 de puncte din 100, indicând un nivel de informare și familiaritate în creștere cu metodele de plată digitale.

Generația mai tânără și cu studii superioare este mai deschisă la soluții inovatoare, cum ar fi portofelele digitale și plățile cu smartwatch-uri sau coduri QR. În schimb, respondenții cu educație pre-universitară și generația mai în vârstă preferă metodele de plată mai tradiționale, cum ar fi plata cu cardul la POS și transferul cont-la-cont.

Cunoștințe practice despre plățile non numerar

Un alt sub-indice al raportului analizează nivelul de cunoștințe practice al consumatorilor români despre cum să utilizeze plățile non numerar. Acesta măsoară înțelegerea respondenților privind alternativele de plată digitale și abilitățile lor de a le utiliza eficient. Componenta a obținut un scor de 55 de puncte din 100, indicând o înțelegere limitată a aspectelor tehnice ale plăților digitale.

Consumatorii români sunt conștienți de măsurile de securitate la nivel teoretic, dar le lipsesc cunoștințele practice. Schimbarea parolelor sau a codurilor PIN este cea mai cunoscută măsură de securitate, urmată de confirmarea prin SMS sau notificarea push prin mobile banking cu privire la transferuri. Cu toate acestea, măsurile mai inovatoare, cum ar fi cititorul de amprente sau recunoașterea facială, nu sunt la fel de preferate pentru utilizare.

Intenția de a utiliza metodele de plată digitale

Un alt aspect analizat în raport este intenția consumatorilor de a utiliza metodele de plată digitale. Aceasta se bazează pe percepția lor cu privire la comoditatea și securitatea diferitelor metode de plată, precum și deschiderea generală către inovare în domeniul plăților. Componenta a obținut un scor de 57 de puncte din 100.

Potrivit raportului, numerarul este metoda de plată utilizată cel mai frecvent în România, considerată mai sigură decât celelalte metode disponibile. Plata contactless cu cardul la un terminal POS ocupă locul doi în preferințele românilor, iar transferul instant cont-la-cont ocupă locul

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %