Prezența redusă a femeilor în conducerea companiilor din UE și România – Financial Intelligence

Read Time:2 Minute, 16 Second

Prezența redusă a femeilor în conducerea companiilor din UE și România – Financial Intelligence

Inegalitățile de gen continuă să reprezinte o provocare pentru participarea femeilor la piața forței de muncă, conform declarațiilor Ramonei Chiriac, Șefa Reprezentantei Comisiei Europene în România. Aceasta a vorbit despre acest subiect în cadrul evenimentului de lansare a truselor pentru antreprenori, organizat recent de PWN România.

Obiectivul Uniunii Europene pentru anul 2030 este ca cel puțin 78% dintre adulți să aibă un loc de muncă. Cu toate acestea, doar 67,7% dintre femeile din UE sunt angajate în prezent, în comparație cu 78,5% dintre bărbați. Este important de menționat că 75% din volumul de muncă neremunerată în gospodărie sau pentru îngrijirea altor persoane, inclusiv copii, este efectuat de către femei.

Măsuri legislative recent adoptate au ca scop reducerea inegalităților care afectează participarea femeilor pe piața muncii. Prima dintre ele este Directiva privind femeile în consiliile de administrație. Conform unei statistici a Institutului European pentru Egalitate de Gen, în cele mai importante companii din UE listate la bursă, 34% dintre membrii ne-executivi ai consiliilor de administrație erau femei, iar doar 9,3% dintre președinții consiliilor de administrație erau femei. În România, procentul de femei în consiliile de administrație este de doar 20%, iar la conducere este de 5,6%.

Directiva stabilește obiective ambițioase până în iunie 2026. Astfel, 40% din posturile de administrator neexecutiv (membru al consiliului de administrație) și 3% dintre toate posturile de administrator, executiv sau neexecutiv, trebuie să aparțină membrilor „sexului nereprezentat”.

A doua măsură legislativă este Directiva privind transparența salarială. Aceasta se bazează pe principiul fundamental că munca egală merită o remunerație egală și nu există niciun motiv ca o femeie să primească un salariu mai mic decât un bărbat pentru același tip de muncă.

Ramona Chiriac a subliniat că viața de antreprenor nu este ușoară și necesită curaj, responsabilitate și leadership. În plus, viața de antreprenoare poate fi și mai dificilă într-o lume cu stereotipuri și inegalități de gen. Cu toate acestea, progresele au fost făcute pentru eliminarea stereotipurilor și inegalităților, iar Uniunea Europeană este angajată în realizarea unei veritabile Uniuni a egalității, în care egalitatea de gen este esențială.

Un studiu al Băncii Mondiale arată că acum câteva decenii antreprenoriatul era dominat de bărbați, însă în prezent aproximativ o treime din companii sunt deținute de antreprenoare, atât la nivel global, cât și în Europa.

Astfel, este evident că inegalitățile de gen persistă în conducerea companiilor din UE și România. Cu toate acestea, măsurile legislative recent adoptate și angajamentul Uniunii Europene în promovarea egalității de gen reprezintă un pas important în direcția corectă. Este necesar ca toate părțile implicate să lucreze împreună pentru a elimina inegalitățile și pentru a oferi femeilor oportunități egale în conducerea companiilor

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %