Regres într-o treime din cele 44 de sectoare economice analizate – Financial Intelligence

Read Time:2 Minute, 3 Second

Regres într-o treime din cele 44 de sectoare economice analizate – Financial Intelligence

Un raport recent privind concurența în sectoarele economice cheie din România arată că aproximativ o treime dintre acestea au înregistrat un regres în ceea ce privește structura lor. Această situație este atribuită efectelor crizei și intervențiilor guvernamentale pentru combaterea acesteia. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a subliniat aceste aspecte într-o conferință de presă.

Analiza structurii economice

Consiliul Concurenței analizează anual modul de funcționare și structura sectoarelor economice din România. Această analiză se concentrează asupra numărului de actori prezenți pe piață, accesibilitatea pentru noi companii și barierele care pot afecta activitatea economică. Pe baza acestor criterii, sectoarele economice sunt clasificate în funcție de dificultățile întâmpinate în ceea ce privește concurența.

Regresul în sectoarele economice

Potrivit lui Chirițoiu, din cele 44 de sectoare analizate, aproximativ o treime au înregistrat un regres în acest an. Aceasta este o creștere semnificativă față de anii precedenți și indică o presiune asupra economiei. Deși economia a trecut cu bine prin ultimul an, aceasta a fost afectată de trei crize majore în ultimii 10-15 ani.

Aspectele regresului

Regresul observat nu se referă la încălcări ale legii, ci la numărul de companii prezente pe piață și accesibilitatea pentru noi jucători. Există sectoare în care se observă probleme în ceea ce privește concurența, cum ar fi sectorul materialelor de construcții și sectorul profesiilor liberale. În acest an, efectul crizei și intervențiile guvernamentale pentru combaterea acesteia au dus la regrese în sectorul energiei, unde s-au impus reglementări. Aceasta ridică întrebări cu privire la modul în care piața va fi redeschisă într-un mod sustenabil pentru consumatori și industrie, dar care să permită totodată desfășurarea concurenței.

Problemele din sectorul asigurărilor

În cadrul conferinței, Chirițoiu a subliniat că problema din sectorul asigurărilor nu a fost încă rezolvată. Există încă neclarități în ceea ce privește reglementările privind asigurările auto obligatorii (RCA) și există o serie de probleme în acest domeniu. În ultimii ani, au avut loc falimente în industria asigurărilor, iar introducerea unor controale de preț a fost necesară pentru a absorbi șocul acestor evenimente.

Concluzii

Raportul privind concurența în sectoarele economice cheie pentru anul 2023 subliniază regresul într-o treime dintre cele 44 de sectoare analizate. Efectele crizei și intervențiile guvernamentale au contribuit la această situație, iar unele sectoare, cum ar fi energia și asigurările, se confruntă cu probleme semnificative. Este important ca autoritățile să găsească soluții sustenabile pentru redeschiderea pieței și pentru asigurarea unui mediu concurențial sănătos în aceste sectoare.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %