Relocarea Carbochim Cluj-Napoca; Investiție de 5 milioane de euro în retehnologizare – Financial Intelligence

Relocarea Carbochim Cluj-Napoca; Investiție de 5 milioane de euro în retehnologizare – Financial Intelligence

Read Time:2 Minute, 15 Second

Relocarea Carbochim Cluj-Napoca

Investiție de 5 milioane de euro în retehnologizare – Financial Intelligence

Carbochim SA, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a finalizat recent procesul de relocare și retehnologizare a unității sale de producție din Cluj-Napoca. Această demers a implicat o investiție de peste 5 milioane de euro, având ca obiectiv eficientizarea activității industriale și optimizarea costurilor.

Istoria și motivele relocării

Carbochim SA a fost înființată în 1949 în Cluj-Napoca. Anul trecut, compania a demarat un proces de modernizare și relocare de pe fosta platformă, care avea doar 30% din suprafață utilizată pentru activitatea industrială. Restul spațiilor erau dezafectate și reziduale. Odată cu dezvoltarea orașului în jurul fabricii, s-a luat decizia de a închide secțiile care erau nerentabile și poluante, pentru a salva restul fabricii.

Secțiile active în prezent sunt cele de produs finit, cum ar fi secția de abraziv pe suport, secția corpuri abrazive cu liant ceramic și secția corpuri abrazive cu liant organic și discurile de debitat. Celelalte secții au fost oprite încă din 1996 și 1999, deoarece erau foarte poluante și aveau un consum mare de energie. Relocarea a permis dezvoltarea unui proiect nou pentru oraș și menținerea activității fabricii.

Beneficiile relocării

Relocarea s-a realizat etapizat, astfel încât activitatea de producție să nu fie întreruptă. Noile spații din Bulevardul Muncii nr.18 și Strada Orăștiei au fost adaptate activității industriale și oferă angajaților un nivel de confort superior, cu mai multă lumină naturală și un mediu ambiental optim. De asemenea, s-au achiziționat echipamente noi cu un grad ridicat de eficiență și consum redus, înlocuind utilaje vechi de peste 50 de ani.

Prin montarea de panouri fotovoltaice pe acoperișul noii locații, Carbochim SA a implementat și o soluție pentru producerea de energie din resurse regenerabile. Aproximativ 920 de panouri fotovoltaice vor contribui la o economie de energie estimată la 18% și la eliminarea din circuit a 230.000 kg CO2/an produse din surse convenționale.

Planurile de viitor

Pe lângă cele 5 milioane de euro alocate mutării și retehnologizării, Carbochim SA va direcționa alte 2 milioane de euro în următorii ani spre eficientizarea liniilor de producție. Compania estimează o creștere cu 20% a afacerii în următorii 3 ani, datorită eficientizării activității și diminuării costurilor de producție.

Carbochim SA este în prezent cel mai mare producător de abrazive profesionale din România. Compania oferă produse fabricate în baza unor tehnologii moderne și implementează un sistem de management integrat calitate-mediu conform standardelor ISO 9001:2015 și ISO 14001:2015. Portofoliul de produse include corpuri abrazive cu liant ceramic, bachelitic, magnezitic și elastic, discuri abrazive de debitare și debavurare, precum și abrazivi pe suport de hârtie, pânză și nețesut, utilizate în diverse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %