Risc ridicat de insolvență în companiile din România în T3, stagnare față de trimestrul anterior – Financial Intelligence
În trimestrul al treilea al anului 2023, companiile din România se confruntă cu un risc ușor ridicat de intrare în insolvență, înregistrând o stagnare față de trimestrul anterior. Aceasta este concluzia Barometrului riscurilor sectoriale și de țară Coface pentru perioada iulie-septembrie 2023.
Stabilitate financiară, riscuri sociale și politice
Potrivit comunicatului companiei, deși la începutul anului au existat vești bune, acestea au fost rapid înlocuite de semne că finalul anului va fi mai puțin promițător. Pe lângă riscurile care au fost menționate de multe ori, cum ar fi stabilitatea financiară și riscurile sociale și politice, trebuie să luăm în considerare faptul că lupta împotriva inflației nu a fost câștigată încă. Inflația rămâne ridicată, iar situația de pe piața petrolului este tensionată în urma atacurilor din Israel. De asemenea, toți indicatorii relevanți arată o încetinire clară a activității în America de Nord și în zona euro spre sfârșitul anului. Redresarea economiei chineze se confruntă cu probleme structurale și cu o lipsă de încredere în rândul gospodăriilor și al întreprinderilor.
Modificări în evaluările riscurilor
În acest context, Coface a modificat 7 evaluări de risc de țară și 33 de evaluări de risc sectorial. Aceste modificări reflectă un oarecare grad de stabilitate în previziunile pentru următoarele 18 luni, într-un mediu volatil și incert. Este important de menționat că rivalitatea chino-americană și evenimentele semnificative din ultimele luni, cum ar fi extinderea grupului BRICS, au tulburat și mai mult peisajul geopolitic.
Inflația și perspectivele economice
În ceea ce privește inflația, aceasta a scăzut în ultimele luni, în principal datorită scăderii prețurilor la energie și la mărfuri. Dezinflația bunurilor este în desfășurare, iar semnele că inflația este bine înrădăcinată rămân. Cu toate acestea, riscurile privind reapariția presiunilor inflaționiste spre sfârșitul anului tind să se materializeze, cu prețul petrolului în creștere.
Revenirea post-Covid a Chinei a fost dezamăgitoare, cu date economice slabe atât la nivel intern, cât și la nivel de exporturi. Consumul a fost relativ slab, iar investițiile au fost un factor de creștere slab pentru China. Sectorul privat a fost prudent în ceea ce privește cheltuielile de capital fix, în special din cauza pieței imobiliare.
Modificări în evaluările riscurilor sectoriale
În acest trimestru, modificările în evaluările riscurilor sectoriale s-au produs mai ales în Europa, în special în sectoarele energie, agroalimentar și hârtie. Sectorul energetic a primit evaluări îmbunătățite în majoritatea țărilor europene, datorită marjelor mai mari ale producătorilor și rafinăriilor de hidrocarburi. Sectorul agroalimentar se bucură și el de un impuls pozitiv, în timp ce sectorul hârtiei înregistrează cel mai mare număr de retrogradări.
Riscuri sociale și politice
În ultimii ani, riscul politic în difer