Scădere încredere mediul de business; 75% manageri afectați de măsuri fiscale

Read Time:2 Minute, 17 Second

Scădere încredere mediul de business; 75% manageri afectați de măsuri fiscale

Încrederea managerilor români în economie a scăzut, în al doilea semestru din acest an, până la 48.1, nivel mediu apropiat de cel înregistrat la începutul anului trecut (47,8), potrivit celor mai recente rezultate ale studiului CONFIDEX S2 2023, publicate de Impetum Group.

Scăderea nivelului de încredere vine pe fondul noilor măsuri fiscale și al așteptărilor de încetinire a evoluției economiei naționale. Cele mai pesimiste sectoare sunt agricultura (45), industria (47,4), construcțiile și comerțul (ambele cu 47,8). La polul opus, sectoarele cele mai optimiste sunt energia (50,7), IT-ul (50,4) și serviciile (49,8).

Principala îngrijorare a managerilor români este legată de noile măsuri fiscale și de creșterea taxelor, conform studiului CONFIDEX. 31% dintre oamenii de afaceri participanți declară că sunt îngrijorați în acest sens. De asemenea, 36% dintre managerii participanți estimează că afacerile lor vor fi afectate într-o mare și foarte mare măsură, în timp ce 39% se pregătesc pentru un impact mediu. Doar 21% dintre manageri au declarat că măsurile fiscale îi vor afecta într-o măsură mică, foarte mică sau deloc.

Care sunt așteptările managerilor pentru următoarele 6 luni?

După măsurile fiscale, alte îngrijorări ale antreprenorilor români pentru următoarele șase luni, conform studiului CONFIDEX S2 2023, sunt lipsa capitalului de lucru și a cash flow-ului, creșterea costului cu materia primă și utilitățile, scăderea vânzărilor, reducerea numărului clienților și a comenzilor și lipsa forței de muncă. Peste 60% dintre manageri consideră că economia națională se va înrăutăți în următoarele șase luni și se pregătesc deja pentru condiții mai dificile de lucru sau chiar pentru o recesiune.

Companiile mai mari sunt mai optimiste

Cu toate că impactul general al noilor măsuri fiscale este perceput în termeni negativi, la nivel individual situația este mai ponderată. Nivelul indicelui de încredere este diferit în funcție de dimensiunea companiei: cu cât cifra de afaceri este mai mare, cu atât managerii sunt mai optimiști. Business-urile cu o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro au un indice de 51,2, cu aproape 12% peste indicele reprezentativ pentru firmele cu o cifră de afaceri între 100.000 și un milion de euro, situat la 45,8.

Ce oportunități văd totuși managerii români în vremuri tulburi?

În acest context economic, 55% dintre oamenii de afaceri români se declară deschiși să exploreze surse de finanțare alternative, dincolo de modalitățile interne de finanțare. Controlul costurilor și reorganizarea reprezintă, de asemenea, o oportunitate pentru 10% dintre manageri, la egalitate cu accesarea fondurilor europene.

Studiul CONFIDEX arată că 80% dintre manageri au o părere bună și foarte bună despre sursele alternative de finanțare a afacerilor, precum fondurile de investiții, business angels sau alți antreprenori orientați spre a investi în compan

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %