26 de sisteme noi de scanare cu raze X pentru birourile vamale de frontieră – Financial Intelligence

Read Time:2 Minute, 12 Second

26 de sisteme noi de scanare cu raze X vor fi implementate în birourile vamale de frontieră din România în următorii ani, conform unui comunicat emis de Autoritatea Vamală Română. Această inițiativă face parte dintr-un efort mai amplu al Ministerului Finanțelor de modernizare a infrastructurii vamale, în vederea asigurării unei gestionări eficiente a frontierelor și consolidării mecanismelor de combatere a contrabandei și fraudei.

Importanța acestor sisteme de scanare constă în capacitatea lor de a efectua verificări rapide și precise ale conținutului mijloacelor de transport, fără a fi necesară deschiderea acestora. Astfel, controlul vamal al mărfurilor poate fi realizat într-un mod mai eficient și mai sigur. În plus, introducerea acestor scanere se aliniază cu alte măsuri de modernizare a sistemului vamal, cum ar fi implementarea e-facturilor, e-sigiliilor și informațiilor telemetrice în sistemul de e-transport. Toate acestea contribuie la crearea unui ecosistem robust care descurajează frauda și contrabanda.

Achiziția celor 26 de scanere face parte din proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule și containere (sisteme de securitate) și înființarea Centrului Național de Analiză Imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule și containere din dotarea A.V.R.”. Primele sisteme de scanare vor fi livrate și instalate în următoarele trei luni, iar utilizarea lor va contribui la creșterea securității frontierei externe a Uniunii Europene și la eficientizarea controlului vamal.

Beneficiarul acestui proiect este Autoritatea Vamală Română, iar finanțarea este asigurată din bugetul național și din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul face parte din Pilonul III al PNRR – Creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii, iar componenta specifică este Reforma R2 – Modernizarea sistemului vamal și implementarea vămii electronice.

Obiectivele generale ale proiectului includ eficientizarea controlului vamal asupra mijloacelor de transport prin dotarea autorității vamale cu sisteme de securitate, integrarea acestor sisteme în Centrul Național de Analiză Imagistică și îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor prestate de echipele de control operativ. Activitățile principale ale proiectului includ dotarea birourilor vamale cu 26 de sisteme de securitate, realizarea lucrărilor de investiții pentru asigurarea protecției radiologice și formarea personalului de specialitate.

Utilizarea scanerelor cu raze X în controlul vamal are multiple scopuri. Acestea contribuie la combaterea fraudei vamale, detectarea obiectelor sau substanțelor periculoase și identificarea bunurilor sau substanțelor interzise. De asemenea, scanerele permit identificarea materialelor care pot afecta mediul înconjurător și accelerează procesul vamal prin scurtarea timpului de inspecție manuală.

Implementarea acestor sisteme de scanare cu raze X reprezintă un pas important în modernizarea infrastructurii vamale din România. Aceasta va contribui la creșterea securității frontierei și la eficientizarea controlului vamal, asigurând protecția cetățenilor și a intereselor financiare ale Uniunii Europene și ale statelor membre.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %