decembrie 11, 2024
Activitate record în portul Constanţa datorată cerealelor ucrainene

Activitate record în portul Constanţa datorată cerealelor ucrainene

Portul Constanţa a înregistrat o activitate record în primele zece luni ale acestui an, datorată exportului de cereale ucrainene. Potrivit reprezentanţilor autorităţii portuare, au fost expediate 29,4 milioane de tone de cereale, iar 40% din acest volum a fost asigurat de cerealele ucrainene.

Portul Constanţa – cea mai importantă rută alternativă de export pentru Ucraina

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, iar portul Constanţa a devenit cea mai importantă rută alternativă de export pentru aceasta. După invazia rusească de anul trecut, cerealele ucrainene au început să fie transportate în Constanţa prin diverse mijloace, precum rutier, feroviar şi pe Dunăre cu barjele.

Creşterea exporturilor de cereale ucrainene prin portul Constanţa

În perioada ianuarie-octombrie 2023, Ucraina a expediat 11,7 milioane de tone de cereale prin portul Constanţa, în creştere faţă de 10,5 milioane de tone până la finele lunii septembrie. Pe întreg parcursul anului 2022, au fost exportate 8,6 milioane de tone de cereale. Aceste cifre demonstrează o creştere semnificativă a exporturilor de cereale ucrainene prin portul Constanţa.

Reducerea tranzitului cerealelor ucrainene

În ultimele luni, tranzitul cerealelor ucrainene s-a redus din cauza atacurilor Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. De asemenea, transportatorii rutieri locali au blocat punctele de trecere a frontierei Ucrainei cu Polonia şi Slovacia, cerând introducerea de restricţii pentru camionagii ucraineni.

Capacitatea logistică a portului Constanţa

Potrivit unei surse guvernamentale citate de Reuters, portul Constanţa are capacitatea logistică de a expedia 40 de milioane de tone de cereale pe an. Guvernul de la Bucureşti intenţionează să dubleze capacitatea de tranzit a cerealelor ucrainene în lunile următoare, până la patru milioane de tone pe lună, prin investiţii în infrastructurile din Constanţa şi de pe Dunăre.

Competiţia pentru spaţiul portului Constanţa

Operatorii portuari au investit în echipamente pentru creşterea vitezei de încărcare/descărcare a cerealelor. Cu toate acestea, cerealele din Ucraina concurează pentru spaţiu în portul Constanţa, care gestionează în mod tradiţional exporturile de cereale ale României şi ale ţărilor vecine fără ieşire la mare, precum Ungaria şi Serbia.

Avertismentul ONU privind producţia de grâu a Ucrainei

La începutul acestei săptămâni, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a avertizat că producţia de grâu a Ucrainei ar putea să nu poată acoperi cererea internă şi exporturile în următorii ani, în cazul în care ruta de export prin Marea Neagră rămâne blocată şi atacurile asupra infrastructurilor agro-alimentare continuă.