Fraudă de 15.000.000 euro descoperită de inspectorii DGAF în comerțul cu mașini second hand – Informații financiare

Read Time:1 Minute, 45 Second

Fraudă de 15.000.000 euro descoperită de inspectorii DGAF în comerțul cu mașini second hand – Informații financiare

Inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au descoperit o fraudă în valoare de 15.000.000 euro în comerțul cu mașini second hand. Această fraudă a fost realizată de o grupare infracțională care a tranzacționat mijloace de transport din spațiul intracomunitar, în valoare totală de peste 80.000.000 euro, fără a plăti taxele datorate bugetului de stat cu titlu de TVA. Această acțiune a produs un prejudiciu de peste 15.000.000 euro, conform anunțului făcut de instituție.

Schema de fraudare

Schema de fraudare implică un grup de societăți coordonate de aceleași persoane care activează în domeniul comerțului cu autoturisme second hand achiziționate din spațiul intracomunitar, inclusiv autoturisme de lux. Această grupare a fost constituită cu scopul vădit de a se sustrage de la înregistrarea, declararea și achitarea obligațiilor fiscale aferente activității desfășurate. Astfel, aceasta a prejudiciat bugetul de stat prin neplata taxei pe valoarea adăugată (TVA).

Mecanismul de fraudă

Mecanismul de fraudă utilizat de gruparea infracțională încalcă regimul actual de impozitare a schimburilor intracomunitare. Acest regim presupune taxarea schimburilor intracomunitare de bunuri efectuate între persoane impozabile în statul membru al UE de destinație. Astfel, operatorul economic din țara de origine facturează fără TVA întrucât efectuează o livrare intracomunitară, iar operatorul economic din țara de destinație va aplica regimul taxării inverse pentru această operațiune, întrucât efectuează o achiziție intracomunitară.

Consecințele fraudelor

Pe lângă prejudiciile aduse bugetului de stat, acest comportament fiscal de tip infracțional contribuie implicit la distorsionarea mecanismelor concurențiale ale pieței. Prin scăderea prețurilor bunurilor care fac obiectul unor astfel de tranzacții, se creează un avantaj din punct de vedere al prețului de comercializare.

Sesizarea organelor de urmărire penală

Având în vedere că faptele constatate de inspectorii DGAF sunt susceptibile a întruni elementele constitutive ale infracțiunilor prevăzute în Legea 241/2005 privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, acestea vor fi sesizate organelor de urmărire penală. Este important ca astfel de acțiuni ilegale să fie sancționate corespunzător pentru a se asigura respectarea legii și protejarea intereselor bugetului de stat.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %