Scădere la 34% a ponderei multinaționalelor cu creștere a poverii fiscale în urma reformei OCDE (studiu)

Scădere la 34% a ponderei multinaționalelor cu creștere a poverii fiscale în urma reformei OCDE (studiu)

Read Time:2 Minute, 12 Second

Scădere la 34% a ponderei multinaționalelor cu creștere a poverii fiscale în urma reformei OCDE (studiu)

Un studiu realizat de Deloitte arată că ponderea multinaționalelor care anticipează o creștere semnificativă a ratei globale efective de impozitare a grupului din care fac parte, în urma implementării reformei fiscale coordonate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a scăzut la 34%, față de 47% în 2022.

Implementarea impozitului minim pe profit

Reforma OCDE include doi piloni, iar ponderea multinaționalelor care anticipează o creștere a ratei globale efective de impozitare se datorează implementării impozitului minim pe profit la nivel global, conform pilonului II. Studiul arată că 85% dintre participanți se așteaptă ca un număr semnificativ de țări să introducă acest impozit până în 2025.

Distribuirea mai echitabilă a drepturilor de impozitare

Reforma OCDE include și prevederi referitoare la distribuirea mai echitabilă a drepturilor de impozitare a profiturilor între țările din care se obțin, conform pilonului I. Cu toate acestea, doar 51% dintre participanți estimează o implementare în masă în viitorul apropiat, deoarece 69% dintre respondenți consideră că Senatul SUA nu va adopta tratatul pentru implementarea acestui pilon până în 2025.

Recomandările OCDE și reglementările europene

Concluziile studiului arată că grupurile multinaționale sunt tot mai familiarizate cu recomandările OCDE și cu reglementările europene care vizează eliminarea practicilor de erodare a bazei impozabile și de transfer al profiturilor. Implementarea pilonului II este mai avansată, deoarece Uniunea Europeană și alte state l-au adoptat deja. Cu toate acestea, așteptările privind implementarea pilonului I sunt mai temperate, în special din cauza blocajului din Statele Unite.

Inițiativa BEFIT și directiva ATAD III

Studiul analizează și inițiativa BEFIT a Uniunii Europene, care vizează stabilirea unei baze comune de impozitare în statele membre. Majoritatea participanților (65%) nu consideră că această inițiativă va simplifica procesul de conformare la plata impozitului pe profit. De asemenea, 47% dintre respondenți estimează că directiva ATAD III va impune schimbări în structura organizațiilor, dar încă nu s-au operat modificările necesare.

Lipsa de îndrumare din partea autorităților fiscale

Studiul relevă că două treimi dintre respondenți sunt îngrijorați de lipsa de îndrumare din partea autorităților fiscale cu privire la testul scopului principal, care trebuie realizat pentru a stabili dacă o tranzacție a fost efectuată în principal pentru obținerea unui avantaj fiscal.

Fiscalitatea asociată protecției mediului

În viitor, fiscalitatea asociată protecției mediului, în special taxarea emisiilor de carbon, ar putea deveni o preocupare majoră pentru comunitatea fiscală internațională. Studiul arată că 39% dintre respondenți au început deja să analizeze impactul taxelor de mediu asupra afacerilor și operațiunilor lor.

Studiul Deloitte 2023 Global Tax Policy Survey este un raport anual care analizează impactul implementării reformei fiscale intern

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %